Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 основни правила, за да поддържате косата си здрава и красива

21 септември 2024, 11:00 часа

Косата играе важна роля във външния вид на всяко момиче. На първо място, трябва да наблюдавате нейното здраве, защото накъсаните краища и изтънелите косми не могат да бъдат прикрити с модерна прическа или ярко боядисване. За да изглежда косата ви добре, не е достатъчно да ходите понякога на фризьор. Тук ще говорим за четири основни правила, които трябва да спазвате, за да сте сигурни, че косата ви е винаги здрава и красива.

 

Поддържайте правилен график за измиване на косата

Още: Оризова вода: Фантастични ползи за косата и кожата

Косата трябва да се мие редовно, но не твърде често, за да не изсъхне. Честотата на измиване зависи от вида на косата (суха, мазна, нормална). Ако не миете косата си дълго време, натрупаната мръсотия ще потисне фоликулите и може да доведе до косопад. Също така е вредно да оставяте различни продукти върху косата си за дълго време: лакове, мусове, гелове и други фиксатори за оформяне. Заради това косата става чуплива и безжизнена. Веднага щом забележите, че косата ви е мръсна, не трябва да отлагате измиването й, а е по-добре веднага да измиете мръсотията и натрупаната мазнина.

 

Грижа за скалпа

Здравият скалп допринася за красивата коса. Редовното използване на овлажняващи маски, специални скрабове и пилинги ще ви помогне да поддържате кожата си в добро състояние. Също така е необходимо да изберете правилните шампоани, които старателно, но нежно ще почистят порите. Ако продуктът съдържа агресивни сулфати, трябва да избягвате да го купувате, тъй като тези компоненти помагат за измиване не само на мръсотията, но и на защитния слой на скалпа.

Още: Миенето на косата всеки ден - пречи или помага

След редовна употреба на такива продукти косата ви ще започне да се покрива по-бързо с мазнина. Опасност крият и прекалено нежните шампоани, защото не могат да премахнат нетрупаните замърсявания, което води до запушване на порите. За да избегнете това, трябва редовно да правите специални пилинги, които почистват порите и помагат на кожата да диша.

 

Правилното хранене спомага за поддържането на здрава коса

Правилното хранене засяга цялото тяло, включително косата, така че трябва да внимавате при избора на храна. Продуктите, богати на желязо, калций и други минерали и витамини, са най-добри за косата. Трябва да се обърне внимание на сьомгата, ядките, яйцата, птиците, морковите и млечните продукти.

Още: Без накъсване и падане: Как да се погрижите за косата си през есента

 

Редовното подстригване е ключът към здравата коса

Много момичета толкова много искат дълга коса, че решават да не я подстригват, но това е колосална грешка. Въпросът е, на първо място, че краищата на косата изсъхват и се влошават доста бързо, което визуално изглежда грозно. Може би въпросът за естетиката наистина е от първостепенно значение тук. Вероятно често сте чували мита, че редовното подстригване насърчава растежа на косата, но това не е вярно, защото косата расте от корените, а краищата не играят никаква роля.

Друго значително предимство на късите прически е кореновият обем: колкото по-дълга е косата, толкова по-тежка е тя. Следователно, като отрязвате допълнителни сантиметри, улеснявате задачата за фоликулите и добавяте малко обем.

Спазването на тези основни правила няма да ви отнеме много време и усилия, но определено ще ви помогне да запазите здравето и красотата на косата си за завист на другите.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес