Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 факта за социалната фобия, които често се пренебрегват

12 май 2021, 21:50 часа

Изпитвали ли сте дискомфорт, когато общувате с някого? Притеснявате ли се да говорите пред повече хора? Спокойно, всеки е изпадал в такива неприятни ситуации. С времето и опита обикновено се научаваме да се справяме с тях. Но за страдащите от социална фобия, подобни преживявания са ежедневие и изключително препятствие.

Социално тревожното разстройство (социална фобия) е едно от най-често срещаните психични разстройства и се характеризира с изключително силен страх от социални среди и дейности. Хората в това състояние имат голям проблем да говорят и да се срещат с нови хора, както и да посещават събирания. Те изпитват психически или дори физически дискомфорт в подобни ситуации.

Това безпокойство обикновено се корени в страх от осъждане или от негативна оценка от околните и пречи дори на обичайни дейности от ежедневието. Според оценките на експерти около 15 милиона души страдат от тази фобия в САЩ. Но въпреки че толкова много хора страдат от това състояние, някои негови признаци остават пренебрегнати.

Социалната фобия не е просто страх от говорене пред публика

Макар че хората, страдащи от социална фобия, обикновено изпитват трудности с публичните изяви, състоянието им е свързано с много по-дълбоки тревоги. Страхът може да се прояви и при телефонни обаждания, писане на имейли, хранене на публични места, нови запознанства, интервюта за работа, както и при задаване на въпроси по време на работа или учебен процес.

Не се ограничава с отрицателната оценка

Съществува и страх от позитивна оценка. Това състояние се нарича "синдром на измамника", при който те се страхуват, че са получили похвала погрешка и ще бъдат обявени за измамници. Този синдром може да има опустошителни ефекти върху поведението на хората в редица ситуации.

Не е задължително свързана с интровертността

Човек може да е интроверт, без да изпитва страх или безпокойство от социално общуване. И обратното – може да е екстроверт и да страда от социална фобия. Хората с интровертно поведение по-лесно се изморяват емоционално от екстровертите. Поради тази причина те предпочитат да прекарват времето си сами. Нуждата от социален контакт няма общо с безпокойството в такива взаимодействия. Удоволствието от дадена дейност не елиминира фобията.

Не е лесна за откриване

Въпреки страховете си, хората със социална фобия посещават партита и купони. Присъствието на подобни социални събития не означава, че сбирките не ги плашат. Дори и там има начин да се избегне общуването с хора – например като постоянно си гледате телефона или се напиете, за да се почувствате по-комфортно.

Момчил Йосков
Момчил Йосков Отговорен редактор
Новините днес