Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 доказани начина за намаляване на влагата в банята

30 юли 2024, 09:25 часа

Чистият, правилно работещ смукателен вентилатор е най-добрият начин да поддържате банята си суха и без мухъл. За съжаление, не всички домове имат тази опция и ако живеете в имот под наем или преустройството на банята ви, за да монтирате аспиратор, не е в бюджета ви, ще трябва да потърсите други начини да предотвратите постоянната влага и мухъл в банята.

Повечето съвети за това как да поддържате влажността в банята без изпускателен вентилатор започват и завършват с инструкции да отворите прозорец, за да отведете влажния въздух навън. И докато това може да работи за някои хора, има други, които просто или нямат прозорец, или е такъв, който не се отваря, или не могат да осигурят достатъчно вентилация, за да имат ефект от  това.

Ето някои от най-ефективните начини за намаляване на влагата във вашата баня без вентилатор или прозорци. Мухълът и плесента растат във влажни и мокри помещения, така че целта ви е да поддържате повърхностите и въздуха във вашата баня възможно най-сухи.

Как да се справим с влагата в банята

Избършете стените

След като вземете душ или вана, капчиците вода по стените ще се изпарят и ще направят банята по-влажна. Създайте си навик да избърсвате стените на вашия душ/вана и останалата част от банята със суха кърпа или още по-добре с търкалка, за да премахнете влагата.

Пуснете влагоуловителя

Купете малък влагоуловител за вашата баня и го пускайте по време и след къпане и душове - или дори по-често, ако банята е постоянно влажна или мокра.

Почистете локвите

Прекарвайте време не само на стените, но и на локвите на пода, на масата или около мивката.

Носете преносим вентилатор

Поставете подов или настолен вентилатор на място, където няма да се намокри, и го поставете така, че да духа влажен въздух през вратата на банята. Разбира се, това означава, че ще трябва да оставите вратата на банята отворена, докато се къпете, но ако можете, това може да има ефект.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес