Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 болести, които можете да прихванете от домашния любимец

12 септември 2024, 13:00 часа

Домашните любимци често стават пълноправни членове на семейството, но могат неволно да причинят сериозна вреда на хората, като ги заразят с ужасни болести.

Важно е да вземете предпазни мерки и да не забравяте, че вашият космат приятел все още е животно. Ето четирите най-често срещани болести, които се предават дори от домашни любимци.

 

Още: 10 лесни начина да премахнете космите от домашни любимци

Салмонелоза

Салмонелозата е инфекциозно заболяване, причинено от бактерии от семейство Salmonella, които могат да присъстват в червата на много животни, включително птици и влечуги. Много хора вярват, че могат да хванат тази инфекция само от кокоши яйца яйца или например непастьоризирано мляко, но можете да я получите дори при нормален контакт с домашни папагали или костенурки. Можете да се заразите със салмонелоза както при контакт с животно, така и чрез вдишване на частици прах, козина и други следи от болни животни. Симптомите на това заболяване са подобни на отравяне, но протича много по-лошо и човекът често се нуждае от помощта на лекари.

 

Лептоспироза

Още: Тези 11 неща са много неприятни за кучето ви – не му ги причинявайте

Лептоспирозата е инфекциозно заболяване, причинено от бактерии от рода Leptospira. Тези бактерии са разпространени по целия свят и могат да заразят както животни, така и хора. Човек може да се зарази с лептоспироза при контакт със заразени животни или замърсена вода или почва. Симптомите на лептоспирозата варират от леки грипоподобни симптоми до тежки форми с увреждане на бъбреците и черния дроб. Най-честите симптоми включват висока температура, главоболие, мускулни болки, гадене и повръщане. Лечението обикновено не е пълно без прием на антибиотици и симптоматична терапия. Предотвратяването на лептоспироза включва избягване на контакт с потенциално заразени животни и вода, носене на защитно облекло при работа с животни и хигиенни мерки като щателно измиване на ръцете след контакт с почвата или водата.

 

Токсоплазмоза

Това заболяване се причинява от протозоа Toxoplasma gondii и може да се предаде чрез контакт със заразени котки или техните изпражнения. По правило токсоплазмозата протича безсимптомно, но може да бъде опасна за хора със слаба имунна система и бременни жени. Ако се появят симптоми, те могат да бъдат объркани с обикновена ARVI. Много е трудно да се лекува токсоплазмоза и целият процес ще отнеме много време. За да предотвратите заболяването, трябва добре да готвите месото и да избягвате контакт с котки.

Още: Котка или куче да вземете след 60, за да живеете по-дълго?

 

Бяс

Бясът е опасно вирусно заболяване, което засяга централната нервна система на животните, включително кучета, котки и други бозайници, както и на хората. Този вирус се предава чрез ухапвания от заразени животни и може да причини сериозни последствия, включително смърт. Симптомите на бяс при животните могат да включват промени в поведението (агресивност, безпокойство), лигавене, затруднено преглъщане, парализа и други неврологични признаци. При хората симптомите на бяс могат да включват треска, безпокойство, болка в областта на ухапването и неврологични симптоми като мускулни крампи и парализа.

За да предотвратите заразяването на домашни любимци с тези и други заболявания, е важно да практикувате добра хигиена, да правите редовни ветеринарни прегледи, да ги ваксинирате и да наблюдавате здравето на вашите домашни любимци.

___

Статията има информативен характер. Ако имате странни симптоми от какъвто и да било характер, незабавно се посъветвайте с лекуващия си лекар.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес