Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 УРОКА НА ЖИВОТА, които е време да променим

15 април 2023, 12:00 часа

През целия си живот учим и това учене понякога се състои в това да преразгледаме стари житейски уроци - това, което сме научили, понякога трябва да "отучим" и да научим по малко по-различен начин. Придобивайки нов опит, можем да осъзнаем, че старите уроци вече не са валидни, че сме имали ограничени убеждения, които трябва да бъдат разширени и освежени. Точно както от време на време променяме мебелите и подредбата им в дома си, така внасяме освежаващи промени в съзнанието си, научавайки нови неща или научавайки стари неща по нов начин.

Ето кои са трите най-често срещани стари житейски урока, които трябва да научим по нов начин.

Няма болка, няма печалба

Посланието на тази поговорка, твърдение, мъдрост е ясно - за хубавите неща си струва да се работи. И досега вероятно сте работили упорито, правили сте жертви и сте поемали тежки удари в преследване на целите си. Но взет буквално, този урок предполага, че трябва да се нараните по някакъв начин, за да напреднете и да успеете.  Болката обаче не е доказателство за напредък и не трябва да се толерира, защото може да не представлява прогрес.

Да, животът може да бъде болезнен и можем да се учим от болезнените преживявания, но да бъдеш наранен или да се чувстваш наранен не гарантира растеж и не може автоматично да му се приписва смисъл. Нещо, което е трудно или вредно, не е непременно дълбоко и смислено.

Струват ли си нещата, които често са трудни, усилията, енергията, вниманието и времето? Те са, но не търсете борба с надеждата за пробив. И не се наранявайте и не си вредете, предполагайки, че това ще подобри вас и обстоятелствата ви. Позволете си лекота - не се съмнявайте, че някои добри неща, които ви идват лесно и са лесно постижими, са по-малко ценни.

Това са ценните уроци, които всеки трябва да научи преди 30

Как да поискате това, което искате?

Много е важно да се научите да отстоявате себе си и да искате това, за което сърцето ви копнее, но трябва да сте готови и да следвате този урок: Да търсиш това, което искаш, не е еднопосочна улица.

Много хора живеят живота си разочаровани и обидени, защото имат неизпълнени нужди и желания, но никога не са дали възможност на другите да изпълнят техните нужди - не са им позволили. Понякога познаваме твърде добре жилото на отхвърлянето и тревогата, която идва с последвалия голям въпрос - какво ще се случи, когато най-накрая съберем смелост да поискаме това, което искаме? 

Защото искането не гарантира, че ще го получите. Може да получите отрицателна обратна връзка, може да бъдете отхвърлени и да претърпите непредвидени последици, може да започнете да се съмнявате в стойността на исканията в бъдеще.

Въпреки че избирате да живеете с резултатите от исканията си, можете да подходите към искането като към преговори - предварително знайте какво сте и какво не сте готови да приемете, след което създайте последствия за всеки сценарий.

Не си струва да питате дали нещата ще останат същите след искането. Но ако имате определена цел и се стремите да я постигнете, в крайна сметка трябва да решите да приемете само това, което заслужавате. А това може да са материални неща, като по-висока заплата, по-добри възможности, присъствието на определени хора в живота ви. Или пък нематериални неща, като спокойствие, щастие, по-добро отношение от страна на хората в живота ви и други…

Ето това са най-ценните житейски уроци за всяка зодия

Не сте в позиция да избирате

Това, че сте в уязвимо положение, не означава, че трябва да приемете неадекватна помощ или грижа, или че трябва да бъдете поставени в положение на бреме или чувство за вина. Разбира се, винаги приемайте помощта с благодат, скромност и уважение.

В крайна сметка, дори когато имате силна система за подкрепа, никой не ви дължи нищо, но каквото и да ви се предложи, то трябва да бъде полезно и да се предлага от място на истинска загриженост, а не от потенциален дисбаланс на силите, контрол или задължения. Когато помощта се предлага искрено и любезно, тя не изисква да се прекланяте, за да я получите, или да чувствате, че трябва да върнете услугата. Не бива да сте в по-лошо положение или да се чувствате манипулирани в дългосрочен план заради това, че сте приели помощ в настоящето.

Независимо дали давате или получавате помощ или услуга, не забравяйте, че това не е нещо, с което да се хвалите, и не е задължение - безусловната помощ се счита за подарък, освен ако правилата за "отплащане" не са ясно определени (което е приемливо).

Имате ли стари житейски уроци, които вече не работят, станали са контрапродуктивни и трябва да бъдат преразгледани, по-добре разбрани и научени отново? Огледайте се наоколо и със сигурност ще откриете такива. А когато ги откриете, деконструирайте посланията им, за да откриете по-дълбок смисъл и да ги приложите по-добре в живота.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес