Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 съвета, които ще ви помогнат да приготвите вкусен, кафяв ориз

13 юни 2021, 08:45 часа

Кафявият ориз се счита за по-здравословна алтернатива на белия ориз. Той има вкус на ядки и е доста лесен за готвене. Тъй като е по-малко обработен от белия ориз, той е пълен с фибри и задържа хранителни вещества като витамини, антиоксиданти и минерали. По този начин той има и няколко ползи за здравето.

Кафявият ориз е чудесно средство за почистване на дебелото черво и е полезен и за хора, страдащи от диабет. Снабден с магнезий, кафявият ориз помага за развитието на костите, функционирането на нервите и заздравяването на рани. Кафявият ориз е чудесен за хора, които се опитват да следят теглото си, тъй като са заредени с фибри. Разгледайте някои съвети и трикове за приготвяне на кафяв ориз у дома по възможно най-вкусния начин.

1. Ако готвите ориза в тенджера под налягане, използвайте две чаши и половина вода за една чаша кафяв ориз. Гответе ориза на умерен огън и изчакайте свирката на готварската печка да духа 6-7 пъти. След като парата се освободи, оставете ориза да почине в тенджерата за няколко минути, преди да отворите капака.

 2. Когато готвите кафяв ориз в тенджера, добавете една и три четвърти чаши вода за една чаша ориз и загрейте котлона, за да заври водата. Намалете котлона и варете ориза за 45 минути като покриете тенджерата с капак.

3. Можете също така да готвите кафяв ориз, както готвите паста. Вземете една чаша кафяв ориз и го изплакнете под течаща вода веднъж или два пъти. Добавете 12 чаши вода в тенджера и оставете да заври. Добавете ориза и оставете да поври половин час. Изцедете водата и оставете ориза да престои в цедката за няколко минути. Сега сложете ориза обратно в тенджерата, в която сте го приготвили, и го покрийте с капак. Оставете го да почине няколко минути, за да стане пухкав.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес