Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

29 октомври - какъв празник е, кой има имен ден и какво трябва да се прави

28 октомври 2024, 17:44 часа

На 29 октомври според църковния календар се почита Света Анастасия Римлянка. На този ден празнуват всички с красивото име Анастасия.

Какъв църковен празник е 29 октомври?

Анастасия живяла в Рим и била сирак. Игуменката на манастира я взела под своя защита и момичето израснало там. Като девойка Анастасия била много красива; много богати мъже я ухажвали, но тя твърдо решила да посвети живота си на Бога.

28 октомври - какъв празник е, какво трябва и не трябва да се прави

Военният командир Пров, който организирал гонение на християните започнал да преследва и Анастасия. Когато момичето било доведено при владетеля, той първо се опитал с ласкателства да я принуди да се отрече от вярата си в Христос, но опитите му били безуспешни. Тогава светицата била екзекутирана.

Гадания за времето по знаците на деня

По знаците на деня можете да разберете какво ще бъде времето в близко бъдеще:

  • ако има скреж по дърветата - очаква се затопляне;
  • ако облаците не са много - ще се установи ясно и мразовито време;
  • ако духа югозападен вятър - ще има лошо време;
  • ако небето през нощта е ясно и има звезди - времето ще е хубаво сутрин.

Света Анастасия се е смятала за застъпница на овцете, на този ден се е завършвало стригането на овцете и са се почитали овчарите.

Какво не трябва да правите на 29 октомври?

На църковния празник 29 октомври, както и на всеки друг ден, църквата не одобрява кавги, спорове, сквернословие и клюки, както и клевета и осъждане, алчност и завист, отмъщение, отчаяние и мързел. Не бива да отказвате помощ на някой, който поиска.

Не пускайте непознати хора в къщата си - можете да загубите финансовото благополучие и спокойствието в семейството. Също така не трябва да ругаете съпруга си - няма да се помирите още 40 дни.

Какво можете да правите на 29 октомври?

На православния празник овчарите се молят на Света Анастасия - смята се, че тя помага за опазване на стадото от болести и хищници. Молитвите към светицата са за здраве, укрепване на вярата, избавление от съмнения, болезнени спомени, скърби и униние.

В стари времена на този ден са се приготвяли питки от новата реколта, с които са гощавани овчарите. Традиционното ястие на 29 октомври е овче и козе сирене.

27 октомври - какъв празник е, какво трябва и не трябва да се прави

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес