Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

27 септември - какъв празник е утре, какво трябва и не трябва да се прави

26 септември 2024, 22:08 часа

НА 27 септември, в православния календар е денят на паметта на светите мъченици Калистрат и дружината му. На този ден църквата почита и паметта на Св. апостоли Марко, Аристарх и Зина. 

Житие на светците и история на празника

Калистрат бил римски войник, след като научил за християнството, той решил да приеме тази вяра. Той отказал да се покланя на езически богове, което става причината за преследването му. Калистрат проявил голяма смелост и издръжливост, понасяйки мъченията за вярата си.

25 септември - какъв празник е утре, традиции и обичаи

Според легендата Калистрат не е единственият, който подкрепя християнската вяра. Към него се присъединиха негови другари, които също бяха войници. Тези воини, известни като „мъчениците на Калистрат“, показали своята лоялност и смелост, като отказали да се отрекат от Христовата вяра. След множество изтезания и гонения Калистрат и войниците му били арестувани. Те били осъдени на смърт и претърпели тежки мъчения. Мъченическата смърт на Калистрат и неговите воини става символ на преданост и сила на вярата.

На този ден църквата почита и паметта на Свети апостол Марко. Наричан е бил още Йоан, който е споменат от Лука. Марко бил избран от апостолите за епископ на Вавилон. Апостол Марко проповядвал ревностно Евангелието. Заради реновностното изпълнение на тази дейност  дори сянката му започнала да изцелява болните.

В писанията си Апостол Павел споменава Св. апостол Аристарх Свети Аристарх. Последният е бил епископ на Апамея Сирийска .

Другият светец, който църквата почита на 27 септември, е Свети Зина. Той е бил ученик на Павел. Сведенията за него са около 64 година след Христа. 

Традиции, забрани и обичаи, свързани с празника

Ако на този ден вали дъжд, това се приемало от предците ни като знак, че през януари снегът ще започне да се топи. Ако падне първият сняг, зимата ще дойде след 40 дни. Ако на този ден духа южен вятър, това вещае топла зима.

На този ден е забранено да се работи. Отдавна се смята, че в противен случай човек няма да има полза от работата, тя ще доведе до неуспех. Освен това не трябва да се карате, защото всякакви кавги ще продължат дълго време.

По традиция на този ден пчеларите слагат кошерите си на топло място за зимата. Освен това предците ни са считали този ден за благоприятна за продажба или покупка на кон.

24 септември - какъв празник е утре и коя молитва всеки трябва да прочете

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес