Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

24 септември - какъв празник е утре и коя молитва всеки трябва да прочете

23 септември 2024, 21:59 часа

На 24 септември православната църква почита паметта на света Текла. Ето какво може и не може да се прави на този ден и коя е молитвата, която всеки трябва да прочете на празника.

История на празника

Текла от Икония е раннохристиянска светица, живяла през 2 век. Тя е родена в град Икония (съвременна Турция) в семейство на богати езичници. На 17-годишна възраст, след като чула проповедта на апостол Павел, тя решила да стане християнка и да служи на Бога.

23 септември - какъв празник е утре, какво трябва и не трябва да се прави 

По това време Текла вече била дала съгласието си за брак, така че нейният годеник, след като научил за взетото от нея решение, помолил владетеля да арестува апостола, защото той „забранява на девиците да се женят“.

Текла тайно посетила Павел в затвора. Когато владетелят разбрал за това, решил да накаже и двамата. Той заповядал момичето да бъд изгорено, но проливен дъжд угасил огъня. Това спасило светеца. След това Текла се скрила в пещера от езическите жреци. Тя доживяла до 90 години. Според легендата тя е покръстила и майка си.

Поверия, традции и обичаи на празника

Нашите предци са вярвали, че Текла предвещава тъмни и дълги нощи. На този празник хората са излизали през нощта и са гледали звездното небе. На този ден също вършеели и прибирали зърно за зимата. Ако слънцето грее силно, ще има внезапна промяна на времето. Ако птиците летят ниско, зимата ще бъде студена и ранн. Ако под дъбовете има много жълъди, зимата ще е мека и следващата година ще е плодородна.

На този ден църквата забранява лоши мисли за семейството и близките. Също така е забранено преяждането и пиенето на алкохол. Забранени са клевети и кавги. На празника не трябва да се отказва помощ на нуждаещите се 

Основната молитва за деня

„О, многострадална и мъдра Текла! Ти стоиш на небето при Престола Господен, но на земята, дадена ти по благодат, имай милост към нас, хората и пред твоя най-чист образ се прекламяме и те молим за помощ. Многострадална Текла, отнеси светите си молитви към Господа за нас и го помоли за прошка на нашите грехове, изцеление на слабите, скърбящите и бедните. Свети Текла, измоли Господа да даде на всички милост, когато се изправим пред Страшния Си съд, за да прославяме Отца и Сина и Светия Дух во веки веков. Амин!“

22 септември - какъв църковен празник е утре

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес