Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

23 октомври - какъв празник е, традиции и обичаи

22 октомври 2024, 20:48 часа

На 23 октомври православната църква отбелязва празник, посветен на паметта на апостол Яков, брат Господен.

Какъв църковен празник е на 23 октомври?

Апостол Яков, брат Господен - брат на Исус "по плът", е син на Йосиф Обручник, съпругът на Дева Мария. Известно е, че момчето било набожно от детството си и принадлежало към назиреите, които спазваха няколко обета наведнъж: да поддържат девственост, да не пият вино, да не ядат месо и да не подстригват косата си. Назаряните трябваше да посветят целия си живот в служба на Бога.

Какъв църковен празник е на 22 октомври - какво трябва и не трябва да се прави

Когато Исус започнал да проповядва, Яков станал Негов ученик и апостол. Според хрониките Яков е първият епископ на Йерусалим - Исус след възкресението си го поставя над Йерусалимската църква. Яков бил и председател на Апостолическия съвет в Йерусалим, уважаван и почитан човек. Благодарение на него много евреи се обърнали към християнството. Книжниците и фарисеите обаче били недоволни от епископа и планирали да го убият. Те отвели Яков на покрива на храма и със заплахи го принудили да се отрече от вярата си. Когато апостолът отказал, той бил бутнат от покрива. По-късно се смята, че наказанието за това престъпление е обсадата и разрушаването на Йерусалим от римляните.

Традиции, поверия и обичаи, свързани с празника

По знаците на деня предците ни са съдили каква ще е зимата и кога ще вали сняг:

  • ако навън има кал и киша, сняг няма да има до 4 ноември;
  • ако още не е имало слана, няма да има зима още 4 седмици;
  • ако духа северен или източен вятър - бързо ще настъпи студено време.

Обикновено на този ден предците ни са очаквали първия сняг и са започвали подготовката на дърва за зимата.

На църковния празник 23 октомври, както и на всеки друг ден, църквата не одобрява и се противопоставя на кавгите, сквернословието, клюките, осъждането и клеветата, мързела, както и алчността, завистта, отмъщението и отчаянието. Не бива да се отказва помощ на тези, които я искат.

На този ден не трябва да се вземат пари назаем - това няма да донесе щастие. Не трябва да се карате с роднини и да разрешавате спорове с роднини, не планирайте важни неща - смята се, че плановете ви няма да се сбъднат, така че е по-добре да ги отложите.

В молитви на този ден вярващите молят за помощ за вземане на правилно решение, мир на ума и душата. Свети Яков се смята за покровител на поклонниците и пчеларите, така че те също му се молят за високи добиви от мед.

В стари времена на този ден пчеларите приключвали подготовката на кошерите си за зимата. Вярва се, че на 23 октомври трябва да изядете лъжица мед за здраве.

Какъв църковен празник е на 21 октомври и кой има имен ден?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес