Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

15 септември - какъв празник е утре, традиции и обичаи

14 септември 2024, 11:26 часа

Утре, 15 септември, според православния календар се отбелязват няколко празника - денят на паметта на Свети великомъченик Никита, паметта на преподобни Филотей, Св. мъченик Леонид и 12 Неделя след Петдесетница.

Житие на светците

Никита е роден в края на 3 или началото на 4 век, но точното място и дата на раждането му остават неизвестни. Според някои източници той идва от Трент (дн. Тренто в Италия) или от област в Мала Азия.

Голям празник иде утре, 14 септември - спазват се редица традиции и обичаи

Никита е бил свещеник или дякон,проповядващ християнството край Дунав. Дейностите му се случват по време на управлението на император Диоклециан, който ръководи преследването на християните. Светецът е бил известен с ревността си в служението и проповядването на християнската вяра. Свети Никита бил задържан заради вярата си и бил подложен на тежки мъчения. Според легендите той е убит или екзекутиран, въпреки че точните обстоятелства на мъченическата му смърт остават спорни. Въпреки това мъченическата му смърт е призната в християнската традиция като доказателство за неговата голяма преданост към Христос.

Преподобният Филотей е роден в Мирмикс. След като навършва пълнолетие, той сключва брак и се сдобива деца. След това бил удостоен със свещенически сан и започнал да се придържа към непрестанен пост и молитва. С Божията сила той успял да претвори вода във вино. Св. Филотей извършил много чудеса - той имал способността само с едва своя дума да премества скала от мястото й. Светецът посветил живота си да помага на нуждаещите се. 

Година след кончината му, вярващите решило д пренесат мощите му на друго място. Точно в този момент светецът станал като жив и дори направил 3 крачки. След това чудо мощите му били върнати на старото си място. Случило се още едно чудо - мощите н светеца започнали да отделят изобилно миро.

Великомъченик Леонид Коринтски е роден в Пелопонес и служил като ръководител на женския духовен хор. По време на преследването на Деций хорът продължил открито да изпълнява химни и благодарствени служби, без да се опитва да се скрие от преследване.

Леонид и седем девици са билои арестувани в град Трозен в Арголида (сега Нов Епидавър) и отведени в Коринт за съд. Там светците били подложени на мъчения, но останали верни на Господ Иисус Христос. Тогава Леонид и девойките били хвърлени в морето. Но те не се удавили, а започнали да вървят по водата, пеейки духовни песнопения. Мъчителите изпратили кораб след тях и ги настигнали, след което вързали камъни на вратовете им и ги удавили.

През 1917 г. много християни от тези места имали видения в сънищата си, благодарение на които били открити мощите на осем мъченици, чиято автентичност била засвидетелствана от множество чудеса.

Поверия, традиции и обичаи, свързани с празника

Ако времето е ясно, очаквайте силен вятър на следващия ден. Ако в гората има много мравуняци - зимата ще бъде студена.

На този ден е забранено да се карате, да ругаете или да клеветите. Този ден е подходящ за помирение със семейството и приятелите. Не е препоръчително да прекарате деня сами, по-добре е да отидете на гости или да поканите приятели. Не пропускайте да поканите близките си в дома си на този ден и сложете на масата ястие с гъше месо. 

На този ден църквата отслужва литургия по повод 12 неделя след Петдесетница. 

Какъв църковен празник е утре, 13 септември - какви традиции и обичаи се спазват

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес