Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

15 хитрини, с които да преборим жегата, без да си купуваме климатик

20 юли 2021, 10:30 часа

Топлите летни дни са дълго чакано време през годината. Въпреки това, не можете да прекарате всички на брега на морето. Част от тях прекарват и у дома, което може да е истинско предизвикателство, ако нямате климатик. Приготвили сме ви няколко идеи за това как да прекарате летните дни с високите температури у дома и да понесете жегата.

Пийте вода – студена или не, внимавайте да не се дехидратите. Важно е да пиете много вода през лятото.

Отворете вратите и прозорците – така ще стане течение, а винаги е по-добре, когато въздухът се движи. Със сигурност ще се почувствате по-добре, ако усетите лек полъх, макар и топъл. С намаляване на часовете, времето ще се разхлади.

Босо ходене – едва ли ще обуете чорапи в тази жега. Когато сте боси, тялото се охлажда, а и знаем, че дамите почти винаги имат студени крайниците, така че през лятото това е плюс.

Дръпнете пердетата – или щорите. Затъмнявайки стаята, блокирате слънчевите лъчи и те няма да навлязат в помещението. Така ще успеете да задържите температурата в стаята една идея по-поносима.

Използвайте лед – не само за освежаване на напитките. Добра идея е да сложите лед в купички и да ги поставите на няколко места у дома. Така, докато се топят, ще усетите хладината им. Доста хитър начин да се разхладите през лятото.

Използвайте вентилатор – добрите стари вентилатори са верни помощници в жегата. Освен такъв, който седи на земята, може да монтирате вентилатор на тавана в стаята. Така ще раздвижва и разхлажда въздуха в цялата стая.

Студена вода – напълнете шишета студена вода или си вземете бутилка със спрей и се пръскайте, когато усетите, че горещината не ви понася. Може и да подържите бутилките или да ги положите върху тялото си.

Сменете завивките – и чаршафите. Изберете такива от сатен или коприна, защото поддържат повече хладина, не топлят толкова.

Не включвайте компютъра – настолният компютър излъчва много топлина от кутията си. Ето защо, за да запазите хладно у дома, не го включвайте. Вместо това погледайте телевизия, почетете книга или правете нещо друго.

Носете удобни дрехи – чиито материи не ви спарват. Вкъщи сте и можете да си позволите да носите удобни дрехи, по-разпуснати и свободни. Така ще ви е по-хладно.

Пикантна храна – когато си хапнете нещо люто, тялото повишава температурата си, поти се, а оттам и се охлажда.

Хапвайте лека храна – плодове и зеленчуците. Те съдържат вода, витамини и минерали, които да ви поддържат хидратирани и здрави.

Заменете обикновените с флуресцентни лампи – светлината, която излъчват не нагрява въздуха допълнително. Те са чудесен начин да намалите отоплението у дома.

Ползвайте студени кърпи – направете си компрес с тях. Поставете ги на отделни места върху тялото, за да се разхладите.

Не включвайте уреди, които топлят – или които отделят пара като сушилнята и съдомиялната. Хубаво е да си взимате по-хладен душ през лятото.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес