Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

11 хитрини за домакинството, които изглеждат пълна глупост, но работят

09 юли 2024, 07:55 часа

Ако слушате нашите баби, косите ви настръхват от това, което са измислили, за да управляват домакинството. Те са затопляли хляб на радиатора и са прали целофанови торбички. Всяко време обаче си има своите безумни съвети. Ето например някои от лайфхаковете, измислени вече в наше време.

Някои от тях помагат да се спестят пари, а други - да се отървете от досадното почистване.

1. Сапун в гъба

В магазините можете да си купите гъби с дръжки - изсипвате миещия препарат в дръжката и не е нужно да го освежавате всеки път, той се изстисква от самия дозатор. А за тези, които не искат да чакат пратка или да харчат пари, измислиха гъба със сапун. Домакините съветват просто да настържете обикновен сапун (може дори сапун за пране) на ренде и да го изсипете в плътно затворен буркан. След това вземете обикновена гъба за миене на съдове, отстрани изрежете прорез в нея, все едно ще я стържете с чесън. И сложете в нея сапунени стърготини. А останалата част държим до мивката в буркан, за да поръсваме при нужда.

Тайната на правилното и бързо основно почистване в дома: Ето откъде да започнете

2. Мицеларна вода за обувки

Тези, които обичат да носят маратонки и кецове, знаят, че най-трудното нещо е да запазят подметката бяла. Можете да я почистите с лакочистител за нокти, меламинова гъба, обикновен ластик или да я избършете с мицеларна вода. Казват, че тя действа също толкова добре, колкото и гумичката, и мирише многократно по-добре от лакочистителя. Освен това мицеларната вода освежава повърхността на кожените обувки. Нищо чудно - тя е предназначена за кожа.

3. Паста за зъби в тоалетната чиния

Можете да освежите атмосферата в тоалетната по различни начини: използвайте освежители, почиствайте водопроводната инсталация два пъти дневно, прикрепете капсула под ръба на тоалетната чиния или поставете специална таблетка в казанчето. Или можете да поставите в казанчето тубичка с паста за зъби, пробита на няколко места. Евтините пасти за зъби не струват повече от таблетка за казанчето, а ефектът е същият: миришат добре и издържат дълго време. Освен това компонентите на пастата леко избелват фаянса.

4. Гладене без ютия

Има няколко начина да изгладите дрехите, без да вземате ютията в ръце. Ето един от тях: разредете една чаена лъжичка оцет и същото количество балсам за коса в две чаши вода. След това напръскайте дрехите с получената течност, леко загладете с ръце, за да изправите гънките, и оставете на раменете да изсъхнат.

10 грешки при почистване, заради които домът ви никога няма да е чист

5. Капан за комари

През лятото много хора се дразнят от плодовите мухи - те се роят в саксиите с цветя, над плодовете и сушените билки. Тези, които са опитали всички средства за борба с тази напаст, съветват да се организира "столова" за комари: хвърлете няколко плода или няколко парчета плодове в чаша, покрийте я с хранително фолио и направете дупка в нея. Мухите влизат вътре и не могат да излязат отново.

6. Гумена лента на дозатора

Една обикновена гумена лента, която се използва за прихващане на пачки с пари, ще спести течен сапун или препарат за миене на съдове. Често, когато натискате диспенсъра, се изстисква твърде много продукт. Ако увиете гумена лента около основата на диспенсъра, дължината на хода се намалява и се изстисква по-малко продукт.

7. Гъби за пресни зеленчуци

За да запазите зеленчуците си свежи за дълго време, поставете няколко обикновени гъби за миене на съдове на дъното на чекмеджето на хладилника. Не ги мокрете - напротив, те трябва да са възможно най-сухи. Гъбите ще абсорбират излишната влага, така че плодовете и зеленчуците ви ще останат свежи по-дълго време. Бонус: гъбите също така ще запазят хладилника ви без миризми.

8. Шлайф за дрехи

Какво правите, когато по дрехите ви се появят власинки? Някои хора старателно ги премахват с ръка, други ги бръснат. Последният метод обаче е малко рискован: лесно можете да направите дупка в дрехите си. Има и друг начин - преминете през навитите дрехи с парче фина шкурка. Методът е ефективен, но трябва да внимавате да не направите дупчици.

9. Лак за коса за животни

Спреят за оформяне на косата като цяло е способен на чудеса. Благодарение на него можете дори да перете завесите си по-рядко. Или например по-лесно се справяте с почистването на мебелите от косми от домашни любимци. Трябва да сложите гумена ръкавица на ръката си, да напръскате с лака и да прекарате ръка по "вълнената" повърхност. Работи бързо, лесно, безпроблемно и за всякакви труднодостъпни места.

10. Пяна за бръснене за тоалетната

За да се отървете от неприятните миризми в банята, се препоръчва да нанесете пяна за бръснене върху тоалетната чиния и плочките. След това е достатъчно само да избършете всичко с кърпа, като отстраните остатъците от пяната. Няма да останат следи от неприятни миризми.

11. Котешка тоалетна за неприятни миризми

Точно за това е създадена: да абсорбира не особено приятните миризми от котката. Но пълнителят ще излекува всичко - от постелка до обувки. Просто трябва да сложите шепа пълнител заедно с източника на неприятната миризма в полиетиленов плик и да го завържете здраво.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес