Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 въпроса, които да зададете на себе си и на мъжа си, преди да започнете да живеете заедно

03 септември 2024, 18:10 часа

Ако прекарвате достатъчно време заедно, неминуемо идва момент, когато решавате да живеете заедно. Идеята за съвместен живот често се възприема като ново и вълнуващо преживяване и следователно проблемите, свързани с новия жизнен статус, избледняват на заден план. Въпреки това споразуменията, създадени в началния етап от съвместния живот, помагат на двойките да поддържат отношения и да избягват конфликти в бъдеще - за съжаление липсата на яснота може да унищожи дори най-привидно силните съюзи. Ето какви проблеми трябва да бъдат обсъдени, преди да започнете да живеете заедно.

Защо решихме да живеем заедно?

Любовта е прекрасно чувство, но не е достатъчно, за да отговорим на този въпрос. Емоционалният подход към такава важна стъпка в живота на двамата партньори заплашва с много проблеми - проучете мотивацията за съвместен живот и потърсете нещо, което ще бъде значимо и за двама ви.

Още: Вашият партньор в живота избран ли е от Бог?

Кой плаща за това?

Финансовият въпрос е един от най-важните във всяка връзка. Равноправното партньорство предполага принос и на двамата партньори към съвместното бъдеще, включително материален. Преди да започнете да живеете заедно, обсъдете всички подробности - кой какво допринася за вашето съжителство, как плащате за апартамент, храна, комунални услуги, как съставяте семейния бюджет - само подробна стратегия ще ви помогне да избегнете недоразумения и конфликти.

Кой извършва почистването? 

Когато решите да живеете заедно, въпросът с почистването изглежда второстепенен, но в действителност и тази тема изисква обсъждане. Ако обичате реда и сте спретнати в дома си, а партньорът ви има навика да хвърля мръсни чорапи из къщата, заявявайки, че е „философски настроен към реда“, това може да се превърне в проблем.

Още: 5 места, където ще срещнете стойностен и свестен мъж

Опитайте се да обсъдите всички точки предварително - в края на краищата чистотата и комфортът в къщата са необходими части от живота на човек и дори ако някой от вас не е свикнал да мие подовете два пъти на ден, все пак трябва да се спазват основните правила .

Какви домашни любимци имаме?

„И аз искам куче!“; „И аз имам котка, която ходи по масите и си разпръсква козината навсякъде“, „И понеже живеем заедно, нека и ти да се влюбиш в моя доберман и той да спи с нас!“ Разбира се, любовта ви към домашните любимци е прекрасна, но когато живеете с партньор, има шанс чувствата ви да не бъдат споделени. В допълнение, вашият любовник може да е алергичен към животни. Обсъждайте тази тема предварително, търсете компромис, преговаряйте и не забравяйте, че дори да обичате много кучето или котката си, вашият партньор не е длъжен да го обича по същия начин и да спи в едно легло с него.

Как организираме живота си?

Още: Разберете кой е езикът на любовта на всяка зодия

Кога си лягаме, в колко часа ставаме, храним ли се заедно. Във всеки случай вие сте двама завършени личности със собствен набор от навици и ритуали. И ще трябва да потърсите компромис, който ще ви помогне да подобрите живота си заедно и да поддържате личните граници.

На чия територия ще живеем?

За някои е важна близостта на офиса, за други са свикнали да има метро наблизо, за трети паркирането е по-удобно - решението на чия територия ще започнете да живеете заедно има много нюанси, които трябва да се вземат взети предвид и обсъдени, за да се избегнат недоразумения и кавги.

Как да излезем от конфликтни ситуации?

Отличен метод е да се съгласите предварително да обсъдите всичко и да не си тръгвате, затръшвайки вратата, при първата кавга. Тази позиция помага за поддържане на взаимоотношения и изграждане на зряла стратегия на поведение. Всеки от партньорите обаче има свои собствени навици и правила на поведение - някои просто трябва да останат сами и да мълчат, докато други трябва да говорят и да изразят всичко до последната капка. Съгласете се в началото как ще се държите в остри ситуации и ще има много по-малко от тях. 

Колко дълго ще продължи това?

„Заедно ли живеем и сега живеем в граждански брак?“; „Репетираме ли и отиваме в деловодството?“; „Живеем заедно, но ако например майка ми пристигне, какво ще правим?“ - всички тези въпроси разкриват истинската картина на съвместния ви живот. Има различни сценарии за развитие на отношенията - понякога просто ви е удобно и се забавлявате заедно, но не правите планове за бъдещето, а понякога съвместният живот се превръща в стъпка към нещо по-голямо - сватба, раждане на деца.

Във всеки случай е по-добре да обсъдите всички нюанси на съвместния живот преди - по този начин можете да разберете много за вашия съюз и да решите дали това споразумение ви подхожда.

Как и при какви условия почиваме?

Трябва незабавно да решите какво имате предвид под понятието релаксация. Проблемите започват там, където твоята почивка е море и пясък, а неговата е палатка и гора. Има разлика и в инвестициите, и във времето и мястото за почивка. Обсъдете всички тези точки, преди да започнете да живеете заедно - в крайна сметка никой не казва, че трябва да правите всичко заедно. Ако вашият любовник предпочита активна почивка, а вие предпочитате почивка на плажа или вашите интереси не съвпадат в други аспекти на въпроса, можете да се съгласите почивката ви да се проведе отделно един от друг.

Какви приятели идват на гости?

Бъдете внимателни с изказванията си относно приятелите на партньора си, опитайте се да намерите общ език и проявявайте лоялност, когато живеете заедно. Празнувайте заедно празници, канете гости. Не се фокусирайте само един върху друг – периодичните срещи с някого от вашето обкръжение ще разнообразят съвместния ви живот и ще ви дадат възможност да се наслаждавате на това да сте двойка на публични места. 

Не забравяйте, че вашата задача е да се научите на диалог и само това ще ви помогне да запазите връзката. Съвместният живот изисква предварителни договорки и изясняване на редица обстоятелства – трябва да се доверите на партньора си и да разкриете вътрешния си свят, за да разберете дали трябва да живеете заедно.

 

източник: https://www.marieclaire.ru/psychology/10-voprosov-kotorye-nado-zadat-sebe-i-partneru-pered-tem-kak-nachat-zhit-vmeste/

 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес