Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 приложения на зехтина, които нямат нищо общо с готвенето и всяка домакиня трябва да знае

22 януари 2022, 14:25 часа

Зехтинът отдавна е доказал ползите си в кулинарията. Но освен за кулинарни цели, той може да се използва и за още него. Ето и 10 негови приложения, които всяка домакиня трябва да знае.

1. За придаване на блясък на стоманените повърхности

Сложете няколко капки зехтин върху мека кърпа и забършете с нея мивката или абсорбатора, за да предотвратите появата на петната от вода и корозия или да ги премахнете. След това полирайте с чиста и мека кърпа.

2. За блясък и срещу потъмняване на среброто

Среброто почти винаги потъмнява след определен период от време. Въпреки че зехтинът не може да предотврати този процес напълно, той все пак може да го забави. Сложете няколко капки зехтин върху малко парче гума и полирайте сребърните бижута.

3. За премахване на стикери

Премахването на стикерите е изключително досадно.

Просто нанесете малко зехтин върху въпросния упорит стикер и изчакайте около 15 минути. След това го отлепете.

4. За почистване на перли

С течение на времето перлените колиета и обеци губят блясъка си. Но повечето почистващи продукти са прекалено агресивни за тях.

Втрийте малко зехтин върху перлите и ги полирайте с мека кърпа. Ще останете изненадани от резултата.

5. За разхлабване на заяждащ цип

Просто сложете капка зехтин върху зъбите на ципа и проблемът ще се разреши.

6. За полиране на обувки

Нанесете малко зехтин върху мека кърпа и почистете с нея обувките. Не използвайте този метод върху велур!

7. За удължаване живота на самобръсначките

Ако искате да използвате самобръсначките по-дълго, преди употреба потопете бръснача в малко зехтин и използвайте памучен тампон, за да попиете маслото от повърхността му. Оставете бръснача да изсъхне напълно, преди да го използвате.

8. За хидратиране на кожата

Много хора страдат от суха кожа, най-вече през зимата. Зехтинът е чудесен заместител на скъпите кремове. Просто втрийте няколко капки от него в кожата си и изчакайте 5 минути. Изплакнете кожата си след това. Можете също да добавите малко зехтин към топлата вана, за да хидратирате кожата си.

9. За контролиране на къдриците

Нанесете 2-3 капки зехтин върху дължината на косата си и разрешете с пръсти. Уверете се, че маслото няма да попадне върху, защото в противен случай това ще накара косата ви да изглежда мазна.

10. За премахване на грима

Обикновено дори и след почистване на лицето, остава спирала по миглите. Може да я отстраните с памучен тампон и капка зехтин. Освен това зехтинът ще подхрани миглите ви.

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес