Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 нестандартни употреби на солта в домакинството

09 октомври 2023, 22:33 часа

Солта е обичайно кухненско изделие, което повечето от нас свързват с подправянето на ястията си. Нейната полезност обаче се простира далеч отвъд масата за хранене. Всъщност солта може да бъде универсален и евтин домакински инструмент за различни нестандартни цели. Ето 10 креативни начина, по които можете да използвате солта вкъщи:

Почистване на мед и месинг: Смесете сол с оцет или лимонов сок, за да получите паста, и я използвайте за почистване на потъмнели медни и месингови предмети. Абразивният характер на солта помага за отстраняване на потъмняването и възстановяване на блясъка.

Гасене на пожари от мазнини: В случай на малък пожар на мазнина в печката, хвърлянето на сол върху нея може да помогне за задушаване на пламъците, като прекъсне притока на кислород.

Справяне с разливи от вино: Ако случайно разлеете червено вино върху килима си, незабавно покрийте петното със сол. Солта ще абсорбира виното и ще улесни почистването му по-късно.

Коя сол е най-полезна?

Отпушване на канализацията: Изсипете смес от сол и гореща вода в запушения отводнителен канал, за да разтворите мазнините и замърсяванията и да го отпушите, без да се налага да използвате агресивни химикали.

Почистване на чугунени тигани: Почистването на чугунени тигани със сол и малко масло може да помогне за премахване на упоритите остатъци, без да се повреждат подправките.

Освежаване на гъби: Накиснете кухненските гъби в разтвор на солена вода, за да премахнете миризмите и да удължите полезния им живот.

Запазване на цветя: За да запазите свежестта на отрязаните цветя за по-дълго време, добавете щипка сол към водата във вазата. Това може да помогне за предотвратяване на развитието на бактерии и да удължи красотата на букета.

Възпиращо средство за плевели: Поръсете сол върху плевелите или нежеланата трева в градината или на алеята, за да попречите на растежа им. Внимавайте да не прекалите с пръскането, тъй като солта може да навреди и на други растения.

Колко сол на ден е полезно и как да не прекаляваме

Премахване на петна от чайници: Упорити петна от чай по чайници или чаши могат да се отстранят, като се почистят със смес от сол и малко вода.

Почистване на разливи от фурната: Почистването на разливи и пръски във фурната може да бъде трудно. Поръсете сол върху петната, докато фурната е още гореща, и тя ще помогне да се абсорбира замърсяването. След като фурната изстине, ще е по-лесно да избършете замърсяванията.

Макар че солта е ценен помощник в кухнята, тези нестандартни приложения показват нейната гъвкавост като домакински инструмент. Имайте предвид, че солта трябва да се използва внимателно и пестеливо, тъй като прекомерната ѝ употреба може да има неблагоприятно въздействие върху околната среда и някои повърхности. Винаги спазвайте указанията за безопасност и обмисляйте екологични алтернативи, когато е възможно. С малко креативност солта може да бъде основно допълнение към домашния ви инструментариум за почистване и поддръжка, като ви спести време и пари.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес