Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 идеи за подобрения у дома, с които да намалим сметката за тока

01 август 2023, 11:44 часа

Докато се опитваме да подобрим дома си и да спестим пари от сметки за енергия, подобряването на енергийната ефективност става все по-популярна. Въпреки че някои енергоспестяващи подобрения в дома могат да бъдат скъпи, има много прости неща, които могат да направят значителна разлика, без да натоварят вашия бюджет. Ето десет прости съвета за подобряване на дома, които всеки може да приложи, за да направи дома си по-енергийно ефективен.

Преминете към LED крушки

Замяната на традиционните крушки с нажежаема жичка за LED алтернативи може да ви спести до 80% от разходите за енергия. LED крушките издържат до 25 пъти по-дълго от традиционните крушки и използват много по-малко енергия, за да произведат същото количество светлина.

Уплътнете прозорци и врати

Изтичането на въздух около прозорците и вратите може значително да увеличи сметките ви за енергия. Твърде много жилища в България все още имат стара дограма и това е проблем. Като запечатате тези дупки, можете да намалите количеството енергия, необходимо за отопление или охлаждане на вашия дом. 

Инсталирайте програмируем термостат

Програмируемият термостат може да ви спести до 10% от сметките ви за енергия чрез автоматично регулиране на температурата, когато сте далеч от дома. Тези термостати ви позволяват да зададете график, който отговаря на начина ви на живот, като намалява количеството използвана енергия, когато не ви е необходима.

Митове за тока, които трябва да избягвате, за да спестите пари

Използвайте енергийно ефективни уреди

Когато пазарувате нови уреди, търсете модели, които са спечелили етикета ENERGY STAR. Тези уреди са проектирани да използват по-малко енергия, без да се жертва производителността. Надграждането до енергийно ефективни уреди може значително да намали сметките ви за енергия с течение на времето.

Изолирайте тавана си

Добавянето на изолация към вашия таван може значително да намали количеството енергия, необходимо за отопление или охлаждане на вашия дом. Изолацията помага за улавяне на топъл или хладен въздух вътре, като поддържа дома ви при комфортна температура и намалява сметките ви за енергия. Това става като сложите окачен таван и натрупате отгоре вата. 

Сменете дограмата си

Ако домът ви има стари прозорци с течение, смяната на дограмата с енергийно ефективни прозорци може да направи значителна разлика в сметките ви за ток. С новата дограма ще държите топлия въздух вътре през зимата и навън през лятото.

Инсталирайте слънчеви панели

Въпреки че слънчевите панели могат да бъдат скъпи, те могат да осигурят значителна възвращаемост на инвестицията с течение на времето. Слънчевите панели могат значително да намалят зависимостта ви от мрежата и да ви спестят пари от сметките ви за енергия.

10 лесни метода как да спестим пари от сметката за ток

Използвайте таванни вентилатори

Таванните вентилатори са достъпен и ефективен начин за циркулация на въздуха във вашия дом. Използвайки таванни вентилатори, можете да намалите зависимостта си от климатик през лятото и да намалите сметките си за отопление през зимата.

Засадете дървета и храсти

Засаждането на дървета и храсти около дома ви може да осигури естествена сянка през лятото, намалявайки количеството енергия, необходимо за охлаждане на дома ви. Дърветата и храстите също могат да действат като защита срещу вятъра през зимата, намалявайки сметките ви за отопление. Това, разбира се, работи само ако сте в къща. 

Изключвайте уредите, когато не ги ползвате

Много уреди и устройства продължават да консумират енергия дори когато са изключени. С помощта на разклонители с превключвател можете лесно да изключите няколко устройства наведнъж и значително да намалите консумацията на енергия.

Започнете да правите промени днес и се насладете на предимствата на по-енергийно ефективен дом.

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес