Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 грешки, които допускате в банята съвсем несъзнателно

22 октомври 2022, 19:11 часа

Няма нищо по-лесно от вземането на душ. За съжаление се оказва, че правим много грешни неща, които вредят на красотата и здравето ни точно под душа.

1. Пускате по-гореща вода

Твърде горещата вана, ако се ползва повече от 5 минути, натоварва сърцето много, влияе неблагоприятно на кръвоносните съдове и изсушава кожата. Оптималната температура е 37°C, но тя се усеща от тялото като едва топла.

2. Първо се подсушавате с кърпа, а след това нанасяте крема.

Нанасяйте овлажнителя веднага след вана или душ и това ще създаде защитен филм, който задържа получената влага. Козметичните компоненти проникват по-добре в нагрятата кожа. Така че, ако започнете грижата веднага, след като душът бъде спрян, ще можете буквално да „заключите“ влагата в дълбоките слоеве на кожата, които имат нужда от овлажняване.

Колко често трябва да се къпем наистина

3. Злоупотреба с дезинфектанти

Всичко трябва да е с мярка. Използването на антибактериални душ гелове в нормална грижа може да доведе до отслабване на локалния кожен имунитет.

4. Не сменяте кърпата си с години

От другата страна на „хигиеничния перфекционизъм“ е старата кърпа. Мокра и пореста, тя е идеално убежище за патогенната микрофлора. Ето защо е толкова важно да перете кърпата си всяка седмица. И е необходимо да имате кука в банята, за да изсъхне напълно между използванията.

5. Не почиствате душ слушалката си

Пръскате мухъл и бактерии върху себе си с водата. Препоръчително е да почиствате душ слушалката поне два пъти годишно.

6. Активно правите антицелулитен масаж със суха четка

Твърде интензивното триене на кожата със суха четка просто я наранява и причинява подуване на подкожната мастна тъкан. В същото време релефът се изглажда визуално, но това няма нищо общо с премахването на целулита.

Защо не е хубаво да се къпем всеки ден?

7. Не затваряте бутилките

Позната ситуация: измивате се под душа и, затваряйки очи, отваряте бутилка с гел или шампоан с допир. И тогава често просто забравяте да ги затворите.

Топлото, влажно, лошо вентилирано помещение е идеална среда за размножаване на бактерии. Когато е възможно, избирайте продукти с дозатори, за да намалите контакта с въздух, вода и мръсни ръце.

8. Съхранявате четките си за зъби в кутии

Такива аксесоари са предназначени само за транспортиране на четки. Но за съхранение в банята не е необходимо да ги използвате. Това ще предотврати изсъхването на четката, създавайки условия за развитие на патогенни бактерии.

Ще се разболеем ли от къпане със студена вода или не?

9. Гумени играчки за баня

От вътрешната страна на играчките бързо се заражда биофилм от мухъл и милиони бактерии, включително потенциално вредни. "Грозните патета" буквално почерняват отвътре.

За да забавите малко процеса, се препоръчва внимателно да излеете водата от патиците след процедури за баня. Е, по-добре е просто да ги съхранявате на рафта.

10. Допълвате процедурите за баня с чаша вино

Приглушена светлина на свещи, уханна пяна, чаша вино... Такава картина, благодарение на социалните мрежи, свързваме с перфектен релакс. Въпреки това гореща вана и алкохол е много опасна комбинация. Нашите кръвоносни съдове реагират на топлината, като се разширяват, но алкохолът нарушава този процес. В резултат на това нарушаването на терморегулацията води до непредвидими последствия.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес