Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задържаха собственика на TAD Group на летище София

30 юли 2019, 09:45 часа • 8759 прочитания

Задържаха собственика на фирмата за киберсигурност TAD Group Иван Тодоров на летище София, съобщи БНР.

Очакваше се при завръщането му в България Тодоров да бъде задържан и да му бъдат повдигнати обвинения във връзка изтичането на лични данни от Националната агенция за приходите.

Тодоров е пристигнал с полет от Истанбул тази сутрин около 09:00 ч.

Actualno.com припомня, че в разгара на хакерския скандал Иван Тодоров замина за Канада, според прокуратурата доста прибързано, а според самия него - на отдавна планирано посещение. От държавното обвинение го обявиха за издирване и издадоха европейска заповед за арест. Самият Тодоров и адвокатите му са категорични, че той не се е скривал от правосъдието. Обвинението на Тодоров е за кибертероризъм - престъпление, което се наказва с 15 години затвор.

И още детайли

"Прибирам се през следващата седмица и веднага ще се явя пред властите, за да помогна на разследването и да разбера в какво съм обвинен", каза собственикът на TAD Group пред няколко телевизии преди дни. Междувременно вестник "24 часа" публикува информация, че Иван Тодоров е бил разследван за компютърно престъпление още през 1997 година. Тогава той е сред 200-те заподозрени варненци, точили кредитни карти и купували с тях техника от САЩ.

Към днешна дата шефът на TAD Group е собственик на над 25 фирми за управление на хотели и кръчми из цялата страна, а състоянието му се оценява на няколко милиона евро. Влиза и в строителния бизнес, както и е предлагал стипендии на свои служители, за да завършат висшето си образование и най-добрите IT частни училища у нас.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес