Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВСС започва проверка на спецпрокуратурата

18 декември 2013, 17:07 часа • 16044 прочитания

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) ще проверява спецпрокуратурата, ръководена от Светлозар Костов. Това решиха кадровиците, като приеха предложението на етичната комисия, предаде БГНЕС.

Етичната комисия реши да предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) да възложи проверка на Специализираната прокуратура в понеделник. Тази проверка ще бъде извън годишната програма на Инспектората.

В края на октомври Етичната комисия към Висшия съдебен съвет се самосезира относно твърденията на председателя на спецпрокуратурата Светлозар Костов, че срещу него са били впрегнати много лобита и интереси. Думите на Костов бяха отправени в телевизионно интервю по повод абсолютния му провал на конкурса за ръководител на апелативната спецпрокуратура, когато той получи нулева подкрепа от ВСС.

Костов, който гледа мегаделото "Октопод", хвърли вината върху председателя на етичната комисия Ясен Тодоров, който според него е действал предубедено. Тодоров обясни, че целта не е била Костов да се неглижира и кандидатурата му не е била саботирана. Ръководената от Тодоров комисия обаче може да образува дисциплинарно производство срещу прокурора заради уронване престижа на съдебната власт.

"В комисията не е взето решение за това дали има нарушения на етични правила, дали е налице оронване на престижа на съдебната власт. В рамките на изминалата седмица ние се опитахме да съберем данни относно фактите, които прокурор Костов изложи", заяви Ясен Тодоров. Той определи упреците на Светлозар Костов за напълно неоснователни: "Моето мнение е, че има уронване на престижа. Това е лично мое мнение. Аз считам, че Костов, в своето интервю, се опитва да прави внушения и тези внушения почиват на неверни факти. Аз днес съобщих фактите. След като фактите не са верни и основата не е здрава, считаме, че нагоре къщата не е добре построена. Това ще бъде обсъдено, може би, на следващото заседание на комисията. Стигаме до извода, че има проблем в специализираната прокуратура и Висшият съдебен съвет ще трябва да вземе отношение, не може да остави този въпрос висящ по никакъв начин, не може да бъде споделено становището, че ВСС е против специализираните прокуратури".

Инспекторатът на ВСС

Междувременно с 12 гласа "за" и 2 "въздържал се" Комисията по правни въпроси прие проекта за приемане на процедурни правила за издигане на кандидатури и изслушване на кандидати за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС).

Народните представители се разбраха да бъде гласуван като краен срок за начало на процедурата 27 декември 2013 г., 18.00 ч., защото тогава администрацията на НС ще работи, а кандидатите ще имат възможност да допълват документите си, ако са нямали достатъчно време за набавянето на всичките. Народният представител Мая Манолова предложи приемането на правилата за избор да станат до изслушването на кандидатите.

"Овакантената длъжност на главния инспектор към ВСС стои незаета вече една година", заяви председателят на правната комисия Четин Казак и поясни, че мандатът на досегашния главен инспектор е изтекъл още през януари 2012 г., а това създава сериозни проблеми във функционирането на органа.

Според Казак, целта на правилата е да се гарантира максимална публичност и всички заинтересовани стани да се запознаят с кандидатите. Предвидено е и изслушване на кандидатите пред Комисията по правните въпроси, а НПО също ще имат право да представят своите становища. Четин Казак подчерта, че главният проблем ще бъде в сроковете, защото в изменението от 2012 г. е разписана доста обстоятелствена процедура, която НС е длъжно да спазва. "Там са предвидени и сроковете за отделните етапи", обясни председателят на правната комисия и допълни, че той е 2 месеца между внасянето на кандидатурите и провеждането на изборите от НС.

Зам.-председателят на КБ Янаки Стоилов подчерта, че трябва да се премине ускорено към процедурата и срокът да бъде разумно кратък, за да може целият процес да се развива, но той да бъде преди края на годината. Според Стоилов едва ли ще има много кандидати, тъй като процедурата е доста утежнена.

Народният представител от ГЕРБ Цецка Цачева призова да се даде срок до началото на следващата сесия. Тя обърна внимание на това, че по-правилният подход би бил да се гласуват и правилата за избор в пленарната зала. "По-добре е кандидатите да бъдат наясно с правилата, защото иначе остава усещането, че те ще бъдат изслушани с оглед на готова кандидатура", заяви Цачева.

На свой ред Мая Манолова заяви, че ако нещата бъдат оставени за след ваканцията, то изборът ще бъде чак през март. "Това все пак е една от институциите, която получава висока оценка от международните институции", подчерта Манолова и призова процедурата да започне до края на годината.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес