Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В крайна сметка обвиняемият за жп катастрофата при Калояновец отива в затвора

28 май 2019, 16:10 часа • 3114 прочитания

5 години затвор и 8 години забрана да упражнява професията получи Христо Тиляшев, помощник-машинист от катастрофата на гара Калояновец през 2014 година, предаде в. "24 часа". Това е по-малко, отколкото първоначално беше наложено.

Решението е на Върховния касационен съд и е окончателно. Той изцяло е потвърдил присъдата на апелативните пловдивски магистрати.

При катастрофата локомотивът и първите вагони дерайлираха, а машинистът Венко Тодоров загина. Няколко пътници получиха средни телесни повреди.

Съдът отхвърля възможността катастрофата да е станала заради дефектни или повредени жп релси. Апелативните магистрати са обсъдили подробно и версията катастрофата да се дължи на неправилни действия на ръководител движение на гара Калояновец, но я отхвърлят, с което ВАС е съгласен. Такава версия излезе след материал на Нова телевизия.

Върховният съд е приел, че е направена качествена съпоставка на обстоятелствата, които са свързани със справедливото определяне на наказанието. Отчетени са тежестта на допуснатите от подсъдимия нарушения на правилата за движение на влаковете. Преценен е и фактът, че той е бил в процес на въвеждане в работата на локомотивен машинист в пътнически влак, която позиция е заел само няколко дни преди датата на инцидента.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес