Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В деня на взрива срещу Иван Гешев: Алексей Петров припомни какво според него е тероризъм

01 май 2023, 22:02 часа • 15862 прочитания

“Тероризмът е система за постигане на политически и социални цели с публично използване на насилие или заплаха от насилие за оказване на психологическо въздействие върху официални институции, социални групи и лица за изменение на тяхното поведение в направление желано от субекта на насилието". Тази дефиниция написа в личния си профил във Фейсбук Алексей Петров, след като днес, 1 май, беше направен опит за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев.

Това мое разбиране за тероризъм е анализирано от много специалисти и изучавано от хиляди студенти. Очаквам вашата оценка, както аз ще си позволя моята, добавя Петров.

Григор Лилов за взрива срещу Гешев: Хайде стига с тези спектакли


Алексей Петров е една от най-известните фигури на Прехода, работил 8 години в службите за сигурност. Доцент е по Национална сигурност в Пловдивския университет и УНСС. През 2002 година имаше опит за атентат срещу него. Той влезе в светлината на прожекторите с делото "Октопод". Спецакцията на МВР и прокуратурата "Октопод" се проведе на 10 февруари 2010 г., ръководена от Цветан Цветанов, когато зрелищно бяха арестувани Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Момчил Кръстев, братята Пламен и Йордан Стоянови и Николай Велков. Веднага след това бяха образувани три основни наказателни дела - за тежките икономически престъпления, за сводничество и проституция и за рекет и принуда. До съд стигна само последното. Окончателно оправдани по него са Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера и Кирил Топалов: 11 години по-късно делото "Октопод" приключи с две условни присъди

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес