Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът окончателно каза на прокуратурата, че обвинителният ѝ акт за "Белене" не струва

05 юли 2021, 07:33 часа • 5202 прочитания

Заради пропуски в обвинителния акт, Апелативният специализиран наказателен съд върна окончателно делото "Белене" на прокуратурата, съобщава в. "Сега".

Решението всъщност е потвърждение на решение на първа инстанция. Специализираната прокуратура го обжалва, но и на втора инстанция специализираното правосъдие не се съгласи, че обвинителният акт е годен да бъде гледан в съдебна зала. Интересното обаче е, че Специализираната прокуратура не обжалва акта, защото го счита за изряден, а защото настоява Софийската градска прокуратура (СГП) да го оправи - първоначално тя внесе обвинението. 

Апелативните спецсъдии Георги Ушев (докладчик), Стоян Тонев и Николай Димитров също смятат, че обвинителният акт не отговаря на законовите изисквания и "не покрива минималния задължителен стандарт на описание на престъпленията, в които са обвинени подсъдимите и тяхното участие в тези престъпления". Те обаче са категорични, че делото трябва да се върне на спецобвинението, а не на градската прокуратура.

Обвинителният акт срещу бившите министри Румен Овчаров и Петър Димитров, както и бившите шефове на НЕК Мардик Папазян и Любомир Велков (двамата бяха посочени за основни виновници България да плати 620 млн. евро на Русия заради проекта от Теменужка Петкова, енергиен министър във второто и третото правителство на Бойко Борисов), написан от Боряна Бецова от Софийската градска прокуратура, беше внесен в спецсъда през февруари. Тогава се разбра, че бившият енергиен министър Делян Добрев не влиза в обвинението. Прокуратурата обясни, че той няма обвинение, срещу него са отделени материали, но за тях нищо повече не се чу.

От определенията на двете специнстанции, с които прокуратурата се връща на поправителен, се вижда, че магистратите недоумяват и как така делото хем е внесено за разглеждане в съда, хем продължава да се води разследване срещу Велков, Папазян и Делян Добрев. "Констатирането на висящи обвинения за неизгодна сделка по отношение на обвиняемите Велков и Папазян, както и на такова за безстопанственост за друго лице, което въобще не е било включено в обвинителния акт, също е съществено процесуално нарушение, отстранимо единствено в досъдебната фаза на процеса", обяснява спецапелативният съд.

Обвиненията

През 2016 г. прокуратурата обяви, че е привлякла като обвиняеми за безстопанственост около проекта "АЕЦ Белене" трима бивши министри - Делян Добрев, Румен Овчаров и Петър Димитров, както и двамата бивши изпълнителни директори на НЕК. Обвинението изчисляваше щетите за над половин милиард лева.

За Овчаров и Димитров прокуратурата твърди, че последователно като министри на икономиката и енергетиката през 2006 - 2007 г. не са упражнили достатъчен контрол върху работата на Велков и Папазян, на които било възложено управлението и разпореждането на обществено имущество, при сключване на споразумение и на рамков договор и от това са последвали значителни щети за НЕК.

Спецсъдът обаче констатира, че в обвинителния акт няма каквото и да било описание на конкретни действия на Овчаров, чрез които прокуратурата приема, той да е осъществил безстопанственост. "Тази непълнота в обстоятелствената част на обвинителния акт не се преодолява от твърденията на прокурора, чрез които описва различните етапи, през които е преминал проектът АЕЦ "Белене" от началото на 70-те години на ХХ век до 28 март 2012 г., тъй като в хронологията на посочените там събития отново липсва посочване на конкретна роля на Овчаров в тях", обясни съдът. Такъв пропуск има и при обвинението на Димитров. За Велков и Папазян също липсват конкретни факти.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес