Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът не отмени затвора за бивш депутат на ДПС, описан от Цачева като радост за затворниците

15 октомври 2019, 12:29 часа • 1259 прочитания

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) потвърди окончателно присъдата срещу бившите депутати от ДПС Митхат Табаков и Гюнай Сефер, както и Росица Милчева.

Припомняме, че в публичното пространство името на Табаков се прочу и с думи на бившия председател на парламента и бивш правосъден министър Цецка Цачева. Тя каза следното по негов адрес: "Затворниците се радват на Митхат Табаков като на расов елен".

Присъдата срещу Табаков е общо 5 години затвор, невъзможност да заема публични постове за срок от 6 години, както и забрана да се разпорежда с публични средства и да работи работа, свързана с разходи на публични средства - за 5 години. Табаков беше глобен и с 5000 лева.

Табаков получи присъдата заради действия по времето, когато е кмет на Дулово. По-точно - измама за над 1,2 млн. лева в ущърб на "Публични инвестиционни проекти" ЕАД. Депутатът обаче реално получава по-ниска присъда, защото процесът се е бавил твърде дълго - 4 години от официалното обвинение до внасянето му в съда (2005 - 2009).

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес