Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът на ЕС потвърди, че може да се конфискува имуществото на Цветан Василев

19 март 2020, 13:53 часа • 1955 прочитания

Правото на Европейския съюз не възпрепятства делото за конфискация на имуществото на бившия собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и на още 27, свързани с него физически и юридически лица. Това става ясно от решение на Съда на ЕС по преюдициалното запитване, което Софийският градски съд отправи.

Въпросите в него бяха за съвместимостта на българския закон за конфискацията с Директива 2014/42. СЕС обаче казва, че тя не се отнася до присвояванията, а именно това е престъплението, за което са обвиненията срещу Василев, станали основание срещу него да бъде заведен иск за отнемане на имуществото, информира lex.bg.

"Това производство се концентрира само върху имуществото, за което се твърди, че е придобито незаконно и се провежда независимо от евентуално наказателно производство срещу предполагаемия извършител на престъпленията, както и евентуална присъда за него", пише в решението на съдиите от СЕС.

Така на практика в решението си СЕС изследва само дали българският закон за конфискацията, който не обвързва развитието на наказателен процес за престъпление, от което да са придобити облагите, чието отнемане се иска, противоречи на едно рамково решение. Става дума за Рамково решение 2005/212/ПВР на Съвета от 24 февруари 2005 г. относно конфискация на облаги, средства и имущество от престъпления.

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес