Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдия: СРС-тата, ползвани при Джейхан Ибрямов, са законни

14 октомври 2024, 11:42 часа • 476 прочитания

Съдебно разрешение за използване на СРС срещу депутата Джейхан Ибрямов в рамките на оперативни действия е допустимо и законосъобразно. Това се казва в становище на зам.-председателя на Софийския градски съд Руси Алексиев, изготвено във връзка с поставените множество въпроси от журналисти, съобщиха от пресцентъра на съда.

Именно Алексиев е разрешил подслушването на депутата.

Съдия Алексиев посочва, че Народното събрание или неговият председател, когато то не заседава, издава разрешение за сваляне на депутатски имунитет само за ангажиране на наказателна отговорност на народен представител в рамките на образувано досъдебно производство, но не и за извършване на извънпроцесуални действия.

Още: След ареста на Джейхан Ибрямов: ПП-ДБ подготвя искане до Конституционния съд

Не се изисква разрешение от НС

Когато с прилагането на СРС не се цели събиране на доказателства, а на оперативна информация, въпреки че съставляват съществено навлизане в личната сфера на всяко едно лице, включително и такова с депутатски имунитет, именно за което е предвиден единствено и само за тях съдебен контрол, не се изисква разрешение от НС. Това е така, защото експлоатирането на СРС извън наказателно производство само по себе си не може да доведе до ангажиране на наказателната отговорност на лицето с депутатски имунитет.

Още: Джейхан Ибрямов остава в ареста (ВИДЕО)

В противен случай, ако използването на СРС срещу депутат започне едва след свалянето на имунитета му от НС, тогава този способ се обезсмисля и логично не би довел до никакъв резултат.

В становището си съдия Алексиев изтъква и че имунитетите на държавния глава и на народните представители съществено се различават, както по своята същност, така и поради твърде различните им функции, предвидени в Конституцията.

Цялото становище вижте ТУК

Още: ДПС-Доган остро към Рая Назарян: Наясно сте за последиците и абсурдите на незаконните ви решения

Народният представител Джейхан Ибрямов беше задържан на 2 октомври вечерта с белязани банкноти на обща стойност 100 хил. лева. Той е обвинен в търговия с влияние. Обвинението твърди, че срещу сумата, която му трябвала за купуване на гласове, той обещал ходатайство за обществени поръчки в Министерството на отбраната. Основният свидетел срещу Ибрямов е Мирослав Тодоров, с когото се познавали от 2000 г., а от 2019 г. били и близки приятели.

Още: Свидетел срещу Джейхан Ибрямов твърди, че Доган се канел да убие Пеевски

Председателят на Народното събрание Рая Назарян и Централната избирателна комисия разрешиха свалянето на имунитета на Джейхан Ибрямов като народен представител и кандидат за депутат, след искане от прокуратурата, за да му бъде повдигнато обвинение.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес