Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съден за къща за гости зам.-министър е получил коронасубсидия?

28 януари 2021, 15:30 часа • 7346 прочитания

Фирмата "Агротрейд – Ана Димитрова" ЕТ, на която се води скандалната къща за гости на бившия зам.-икономически министър Александър Манолев, е получила 1800 лв. европейски пари от Държавен фонд "Зземеделие" за справяне с коронакризата. Това твърди в свой материал журналистическият проект Bird.bg, зад който стои Атанас Чобанов, едно от лицата на сайта за разследваща журналистика "Биволъ". Данните са в отговор на въпроси, зададени по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Припомняме, че Манолев се оказа собственик на имот, в който е построена къща за гости, която е финансирана по проект на Програмата за развитие на селските райони със сумата от 380 000 лв.

Става въпрос за имот, намиращ се между Сандански и курорта Попина лъка, който е купен от Манолев през 2013 г. от фирма ("Ди Ди Ви"), създадена през 2012 г. - собственост е на панамската офшорка Kelgrin Inc. По-малко от месец след покупката Манолев учредява право на строеж на "жилищна сграда – къща за гости" с РЗП 530,47 кв.м. на фирмата "Агротрейд – Ана Димитрова" ET. Едноличното дружество е регистрирано само седмица след като Манолев купува терена на адреса на неговата сестра в Сандански. През октомври същата година правото на строеж на "Агротрейд" е обогатено с ограда, басейн и паркоустройство.

Ана Димитрова се явява дъщеря на бавачката на детето на Манолев, разкри прокуратурата, която внесе обвинителен акт срещу Манолев и Димитрова. И двамата са на съд за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз /по чл.248а, ал.3, вр. ал.2 вр. чл. 20, ал.3 и ал.4 вр. чл. 26, ал.1 от НК/. Делото в Благоевградския съд обаче още не е тръгнало по същество. Няма данни КПКОНПИ да е запорирала вилата в Сандански, въпреки данните за престъпното придобиване на имота.

Общо 171 фирми с къщи за гости са получили такива субсидии, като сред тях са 15 фирми свързани с политически лица, предимно от ГЕРБ и ДПС, както и чиновници от ДФЗ, твърдят от Bird.bg. Общо 919 532.80 лв. помощи са получили фирмите с къщи за гости.

За 48 от фирмите с къщи за гости, получили коронасубсидии, има данни за образувана прокурорска преписка, чийто изход обаче е неясен. На 16 фирми е наложена пълна санкция от ДФЗ за проектите им, а на още 23 е наложена частична санкция, добавят от Bird.bg.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес