Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Срещу прокурора по "Барселонагейт" започна дисциплинарно производство

24 юли 2023, 14:47 часа • 2380 прочитания

Срещу наблюдаващия прокурор в делото "Барселонагейт" - С.Х. от Софийска градска прокуратура (СГП) - е образувано дисциплинарно производство заради "действие или бездействие, довело до забавяне на досъдебните производства".

Това съобщи държавното обвинение на 24 юли, като добави, че проверка е образувана и срещу друг прокурор - И. П.

Началото на дисциплинарните производства стъпва върху извършената от Върховната касационна прокуратура (ВКП) проверка, която установи "сериозни нарушения в срочността и ритмичността по общо 6 досъдебни производства, наблюдаващи прокурори по които са И. П. и С. Х. – прокурори в Софийска градска прокуратура (СГП)". Проверките ще обхванат работата на прокурорите по проверените от ВКП досъдебни производства.

ОЩЕ: Прокурорът по "Барселонагейт" с тежки нарушения, по 2-3 месеца делото е било на пауза

Делата, по които двамата прокурори са наблюдаващи, са за евентуално извършени престъпления против Републиката, за престъпление по служба и за организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел изпиране на пари - т.е. "Барселонагейт".

Назначена е дисциплинарна комисия в състав от трима прокурори при СГП, която да установи действията на двамата магистрати по делата. Проверката ще обхване както работата им по досъдебните производства, така и натовареността на двамата прокурори в периодите, в които делото е било във фаза на разследване, ползваните от тях болнични дни и отпуски, както и участията им в съдебни заседания и в евентуални ревизионни комисии.

"В срок от два месеца дисциплинарната комисия следва да изготви доклад за работата на прокурор И. П. и прокурор С. Х. по 6. досъдебни производства", съобщават от прокуратурата.

Какви са нарушенията на прокурора по "Барселонагейт"?

Преди около седмица проверката на ВКП по неприключени и спрени дела за престъпления на лица с имунитет завърши и стана ясно, че прокурорът по „Барселонагейт“ е допуснал тежки дисциплинарни нарушения. Делото цели установяване на това дали бившият премиер Бойко Борисов е свързан с парите за къщата (и бутика) в каталунската столица, където живееше манекенката Борислава Йовчева.

ОЩЕ: "Биволъ": Борисов е източникът на парите за къщата в Барселона, а те са изпрани

По досъдебно производство за разследване на организирана престъпна група за пране на пари „Барселонагейт“ проверяващият екип е установил неритмичност във воденето на делото. „Установяват се значителни периоди от време, по 2-3 месеца, през които не са извършвани каквито и да било действия по разследването. Проверката на ВКП е установила и период след 15 май 2023 г. с изключително висок интензитет на процесуално-следствени действия.

Прочетете повече по темата тук.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес