Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спецпрокуратурата проверява Борисов и Горанов по сигнал на Божков?

07 юни 2020, 16:00 часа • 14263 прочитания

Специализираната прокуратура е започнала проверка по сигнала на бизнесмена Васил Божков за извършени престъпления по служба от финансовия министър Владислав Горанов, шефа на бюджетната комисия Менда Стоянова и премиера Бойко Борисов, твърди bTV.

Сигналът беше разпространен до институции, партии и посолства.

От обвинението уточняват, че материалите са разпределени на прокурор Ангел Кънев, наблюдаващ по едно от досъдебните производства срещу бизнесмена.

Прокурорът Ангел Кънев наблюдаваше двете дела срещу собственика на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков и бе обвинен от защитата на Стайков, че е купувал имоти от фирми, свързани с преките му конкуренти. Прокуратурата  оневини служителя си, като обяви, че Кънев не познавал собствениците на въпросните фирми конкуренти.

Според оригинала на документите Върховната касационна прокуратура е изпратила в специализираната 24 листа допълнителни материали за „евентуално извършени закононарушения от висши представители на изпълнителната и законодателната власт на Република България“.

По данните от bTV, говорителят на спецпрокуратурата Кирил Пейчинов е отказал да уточни, какво има в материалите.

В началото на седмицата Васил Божков публикува в личния си профил във Фейсбук комикс с „Истинска приказка за Али Баба“, с който казва, че е бил принуден да плаща на управляващите в замяна на подкрепа от Държавната комисия по хазарт.

Бизнесменът качи в социалната мрежа и банкови извлечения, свидетелстващи за изтеглени милиони от сметката му, за които твърди, че е предавал на „определени лица“. Засега Божков не е споменавал конкретни имена.

Собственикът на „Национална лотария“ и „Нове холдинг“ е обвиняем по две различни досъдебни производства, по които от януари досега му бяха повдигнати общо 18 различни обвинения.

Междувременно управляващите прокараха законови промени, които на практика монополизираха лотарийните игри в полза на Българския спортен тотализатор, а Божков избяга в Дубай.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес