Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Собственикът на TAD Group засега изглежда не се връща в България

30 юли 2019, 07:30 часа • 4787 прочитания

Очакваното с голям интерес завръщане на собственика на TAD Group Иван Тодоров все още си остава събитие в бъдеще време. Очакваше се късно снощи, около полунощ българско време той да кацне на летището в София с полет от Истанбул. Не беше потвърдено обаче от МВР дали това се е случило, предадоха bTV и Нова телевизия.

Припомняме, че Тодоров е обвинен в подбудителство към кибертероризъм - по нашумелия случай с хакерската атака срещу НАП. За физически извършител на деянието е сочен Кристиян Бойков. Заради това има издадена европейска заповед за арест на Тодоров, който официално обясни, че е в Канада - на конференция на Subway.

"Прибирам се през следващата седмица и веднага ще се явя пред властите, за да помогна на разследването и да разбера в какво съм обвинен", каза собственикът на TAD Group пред няколко телевизии.

Междувременно в. "24 часа" публикува информация, че Иван Тодоров е бил разследван за компютърно престъпление още през 1997 година. Тогава той е сред 200-те заподозрени варненци, точили кредитни карти и купували с тях техника от САЩ.

Сред разследващите е днешният председател на ДАНС Димитър Георгиев. Замесените са толкова уверени, че няма да ги хванат, че дори споделят свободно в интернет какви различни хватки ползват. Тодоров също не остава по-назад. Съгласно данните, той се хвалил в бюлетин бордовата система "Фидонет" - софтуер, които приема свързвания и предлага услуги като електронна поща, разпределени конференции, достъп до бази данни, трансфер на файлове и онлайн разговори. Там в публичен пост споделя, че с няколко хитрости успял да си поръча компютър за 3000 долара, а е платил само митото.

В крайна сметка по случая има 8 са задържани, имената на едва четирима стават известни публично - Деян Касабов, Йосиф Йосифов, Ясер Азави и младеж с първо име Ивелин. Те са заловени, след като поръчали по интернет и получили компютри за 16 000 долара от американска фирма. Опитали да ги платят с кредитна карта на германец, но той бил уведомен от съответната банка за готвената транзакция и от там случаят тръгнал да се разплита. Американската фирма AGEC Computers от Оклахома сама се заела със случая, след като у нас разследването забуксувало, като се стигнало и до намесата на ФБР. Представители на Бюрото посетили морската столица, имали и среща с тогавашния кмет на града Христо Кирчев. Какво се е случило с тамошното разследване, не е ясно. Според хора, следили процесите, мнозина получили забрана да посещават САЩ.

Що се отнася до Тодоров, срещу него няма повдигнати официални обвинения, а само подозрения - по линия на източване на кредитни карти на клиенти в негови заведения. Имало данни за източени близо 180 000 долара - отново обаче това не било доказано.

Към днешна дата шефът на TAD Group е собственик на над 25 фирми за управление на хотели и кръчми из цялата страна, а състоянието му се оценява на няколко милиона евро. Влиза и в строителния бизнес, както и предлагал стипендии на свои служители, за да завършат висшето си образование и най-добрите IT частни училища у нас.

Първата фирма, в която става съдружник - варненската "Билта" ООД, се занимава с търговия, но много скоро Тодоров скача в бизнеса с недвижими имоти. Още през 2010 г. създава първото си дружество за строителство - "Нави" ЕООД, в което вече е едноличен собственик, след като преди това е продал дяловете си от "Билта". То също е позиционирано във Варна и до 2015 г. на същия фирмен адрес в морската столица Тодоров регистрира цели 20 негови разклонения, които именува по същия начин, само с добавяне на пореден номер.

През 2015 г. купува софийската фирма СБ БОЯНА от собствениците на "Артекс" - семейство Мирянови. Веднага мести фирмения адрес от София във Варна.

Година по-късно Тодоров дава 20 000 долара и става франчайз на американската компания за киберсигурност TAD. Така тя стъпва у нас и макар офисът ѝ да е в София, се води адресно регистрирана във Варна.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес