Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Следовател: Складовете за пиротехника в Елин Пелин не са имали разрешение за ползване

26 октомври 2024, 19:23 часа • 1340 прочитания

Складовете за пиротехника край гара Елин Пелин, в които експлозия взриви пиротехнически изделия и отне живота на трима души, са нямали разрешение за ползване.

Това твърди следователят от Националната следствена служба Иван Делчев, който е един от разследващите взривовете. "От склада с оцелелите боеприпаси до офисните помещения не са имали разрешение за експлоатация. Това научих от главния архитект на Елин Пелин", допълни Делчев пред NOVA NEWS.

По думите му пиротехническите изделия, които останаха незасегнати от пожара, все още се извозват от склада. "Ако те бяха избухнали, в града щеше да има много повече жертви и разрушения", обясни следователят.

Още: Две основни версии за взривовете в Елин Пелин и рискова складова база

Двете основни версии на следствието са човешка грешка и техническа неизправност, породена от високите температури.

Припомняме, че през седмицата, но в ефира на БНТ отново следовател Иван Делчев каза, че няма как да става въпрос за саботаж при взрива. Продължават и проучванията на видеокадри от мястото на събитието.

От своя страна адвокатът на фирмата Николай Беров коментира, че складовата база на "Енигма" е работила при спазване на всички изисквания, регулярно е имало проверки от съответните органи и не са констатирани съществени нарушения на правилата за безопасност.

Още: "Кой е отговорен": В Елин Пелин питат властта за взривовете и очакват решения (ВИДЕО)

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес