Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Следобед ще е ясно кога разтоварват заседналия кораб Vera SU

27 септември 2021, 10:36 часа • 2136 прочитания

Към 8.30 ч. в понеделник - 27 септември, операция по разтоварването на товара на заседналия край Яйлата кораб Vera SU, няма, предава БНР. Към момента към мястото на инцидента плава хидротехническият специализиран кораб "Хидро 3" на варненската фирма "Хидроремонт" с шестчленен екипаж, който се очаква да пристигне в района преди обед.

Там Vera SU ще бъде допълнително укрепен с две котви с очакване на влошаването на времето, което започва до края на деня. Прогнозата е за силен север-североизточен вятър и високи вълни.

Около 8 ч. в посока Яйлата потегли и катерът "Спасител 1".

Какво следва оттук нататък в операцията ще стане ясно по-късно следобед.

Очаква се в последваща операция по частично разтоварване на товара на Vera SU и опит за изтеглянето на кораба, да се включат влекачи, плаващ кран и баржи.

Припомням, че със заповед на транспортния министър Христо Алексиев, вчера следобед, беше обявено, че държавата започна незабавни действия по освобождаването натоварения с азотен тор кораб.

В заповедта на транспортния министър е заложено разтоварване на товара, извеждане на кораба от плитчините на морето в Яйлата, след което и кораба и товара да бъдат задържани, докато не бъдат възстановени направените от държавата разходи при операцията от корабособственика.

Припомням, че в официално писмо на сдружение "Черноморски изгрев", изпратено до премиера Стефан Янев, министъра на транспорта Христо Алексиев, директора на "Морска администрация" Живко Петров и екоминистъра Асен Личев, се казва, че „времето за разтоварване на Vera SU изтича, защото от вторник времето ще направи спасителната операция невъзможна.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес