Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандалът "ДАИ" - наддава се за постове и после "лизингът" се наваксва

01 април 2016, 08:30 часа • 3195 прочитания

Едно и също е положението в ДАИ – сменя се шефът, той сменя всичко под него с определени хора, а схемата си действа. Така председателят на Националното сдружение на превозвачите Красимир Лалов описа батака при автомобилната администрация.

По думите на Лалов преди две години се появил директор на регионалната дирекция на ДАИ във Велико Търново, който казал, че взел дирекцията „на лизинг”. Никой тогава не го попита от кого я е взел, добави Лалов и подчерта – взема се от този, който е на власт. Лизингът няма срок – може да е 2 месеца, може да е 2 години, затова се живее на бързи обороти, че да се покрие „вложението в поста”, каза още той. Председателят на Националното сдружение на превозвачите е убеден, че сегашната акция няма да доведе до спиране на практиката.

Искаме шефът на ДАИ да е независим от правителствата. В Германия шефът на тамошната агенция работи 25 години, даде пример Лалов пред Нова телевизия. Той е убеден, че по места ДАИ работи с местните партийни централи. Подадохме сигнал срещу човек, който окраде фирма от сдружението ни и стана регионален шеф на ДАИ – в Шумен. Той върнал парите – 10 – 20 хил. лева и не е съден, затова и по закон взема лесно поста и няма проблем, разказа Лалов.

Публична тайна е, че шофьорската книжка струва 3500 лева, каза Лалов, а според Тихомир Безлов това показва „много устойчив пазар”. Четири месеца да си играете да наблюдавате шефа на ДАИ показва някакво усилие, но не обхваща цялата палитра, казаха в един глас Лалов и Безлов. И двамата заявиха, че огромните пари не са във фалшивите шофьорски книжки, а в другите направления – мобилни групи и такса „спокойствие” за превозвачите. Лизинг има и на по-ниски нива – при инспекторите например, заяви Безлов. Всеки си е заградил някакво ловно поле и действа, подчерта той. Катаджиите винаги са завиждали на ДАИ, дотам се стигна, че митничарите им завиждат, каза Безлов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес