Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СГС обяви Огнян Донев за невинен за укриване на данъци

08 февруари 2019, 10:38 часа • 6222 прочитания

Огнян Донев не е укривал данъци за над 62 млн. лева. Това реши окончателно Софийският градски съд (СГС), т.е. решението е на първа инстанция и може да има обжалване пред Софийския апелативен съд.

Донев отиде на съд след като прокуратурата го обвини, че през 2007 г. като изпълнителен директор на "ЕЛФАРМА" АД не е изплатил данъци на фирмата от 62 779 725 лева. Според обвинението в данъчната декларация не декларирал увеличение на годишния финансов резултат в общ размер от 418 531 500 лева. Допълнителните пари дошли от сделки с акции извън регулирания борсов пазар, като имало и сделки със свързани лица. В обвинителния акт прокуратурата беше посочила 7 такива сделки.

За невинен беше признат и съдружникът на Донев - Борис Борисов. Той беше обвинен в дългове към хазната в размер на 7,5 млн. лева - заради укрити данъци.

Адвокатът на Донев - Ина Лулчева, коментира след решението, че НАП отдавна е казала, че клиентът ѝ както и Борисов нямат задължения, а блоковите сделки не са типични борсови сделки и съответно ценовото измерение не може да се сравнява.

Донев се сблъска с правосъдието по времето, когато заедно с Любомир Павлов държаха и издаваха вестниците "24 часа" и "Труд". По времето на първия мандат на Бойко Борисов двамата продадоха вестниците, а по-късно Донев сподели, че е научил, че по-добре да не навлиза в медийния бизнес в България. Сега обаче той стои зад изданието "Клуб Z".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес