Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разследване: Олигарси източват европейски фондове за земеделие, и България е в списъка

05 ноември 2019, 11:00 часа • 6859 прочитания

Как олигарсите източват милиони от европейските фондове в земеделието, пише в свое разследване американският вестник The New York Times. Материалът констатира, че системата е „изкривена от корупция и своеволия“ и твърди, че тя е станала твърде важна, за запазване на целостта на Европейския съюз, за да бъде реформирана фундаментално. Разследването на The New York Times е проведено в девет европейски страни през 2019 г., засяга основно Унгария и Чехия, но и България е в списъка.

Всяка година блокът от 28 държави изплаща 65 милиарда долара субсидии за земеделските стопанства, предназначени да подкрепят земеделските производители на целия континент и да съхранят селските общности. Но в Унгария и голяма част от Централна и Източна Европа по-голямата част отива в няколко мощни и свързани с властта олигарси, пише изданието, цитирано от Агенция "Фокус".

Премиерът на Чешката република събра десетки милиони долари субсидии само миналата година. Субсидиите са потънали в мафиотски сделки за земя в Словакия и България.

Програмата на Европа за земеделието, система, която играе важна роля за формирането на Европейския съюз, сега се използва от същите антидемократични сили, които заплашват блока отвътре. Това е така, защото правителствата в Централна и Източна Европа, някои ръководени от популисти, имат голяма роля в разпределението на субсидиите, финансирани от данъкоплатците в цяла Европа, въпреки, че цялата система е обвита в тайнственост.

Европейският механизъм в Брюксел позволява тази груба корупция, тъй като действията срещу нея биха означавало промяна на модела, който помага да се държи крехкият съюз. Европейските лидери не са съгласни с много неща, но всички разчитат на щедри субсидии и широка дискретност при харченето им. Съпротивата срещу тази система за овладяване на злоупотребите в по-новите държавичленки би нарушило политическите и икономическите блага на целия континент.

Ето защо, със законопроекта за земеделските плащания, подготвян тази година, акцентът в Брюксел не е върху премахването на корупцията или затягането на контрола. Вместо това, законодателите се стремят да дадат на националните лидери повече правомощия как да харчат пари - заради възраженията на вътрешните одитори.

Изданието посочва конкретни примери на злоупотреби със земеделските фондове в Унгария и Чехия и връзката на земеделските олигарси с управляващите кръгове и най-вече с премиерите на двете страни

В България субсидиите са се превърнали в благосъстояние за земеделския елит. Българската академия на науките установи, че 75 процента от основния вид европейска селскостопанска субсидия в страната се оказва в ръцете на около 100 предприятия. Тази пролет властите извършиха разследвания в цялата страна, които разкриха корупционни връзки между държавни служители и земеделски бизнесмени. Един от най-големите производители на брашно в страната беше обвинен в измама във връзка със субсидиите и го очаква съдебен процес.

В Словакия изданието коментира за връзката между разследванията срещу олигарсите и убийството на разследващия журналист Ян Куцияк, пише изданието.

Европейската комисия реагира бързо и обяви в понеделник (4 ноември), че има "нулева толерантност към измамите",предава AFP. Комисията има "много ясни правила за това как трябва да се управляват средствата" и "приема твърде сериозно твърдението за злоупотреба", заяви говорителят на ЕК Даниел Росарио.

Говорителят Мина Андреева заяви, че службата на ЕС за борба с измамите ОЛАФ разглежда подобни твърдения и добави, че основната отговорност за правилното изразходване на бюджета е върху правителствата на държавите-членки.

"Ние не сме тук, за да заменим националните правителства", каза тя. "Ние не можем и няма да свършим работата вместо тях."

Говорителите на Комисията заявиха, че минали злоупотреби са били засечени и насочени към ОЛАФ и разследванията продължават. Те обаче признаха, че Европейският съюз едва сега е на път чрез Офиса на главния прокурор да започне разследвания на злоупотреби със средства от ЕС, които националните правителства не могат или не желаят да разследват.

"Ние имаме изградена рамка и тази рамка работи", каза Росарио. Той добави, че ОСП е много желан ресор в разпределението на бюджета на ЕС. Чрез нея се изразходват около 40% от общия бюджет на блока, което го прави най-голямата единична сфера на разходите.

Въпреки че Комисията предложи да го намали, основните членове на ЕС, включително Франция и Испания, твърдо се борят да го запазят, виждайки това като важно за развитието на Съюза и неговата кохезия.

Actualno.com припомня, че разследванията за усвоени неправомерно евросубсидии в земеделието в България вървят от години, присъди все още няма.

Последният разследван случай в България е срещу бизнесмена Миньо Стайков и още 13 души, които бяха обвинени в престъпен сговор с цел злоупотреба със средства от европейски земеделски фондове – Програма за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Сред обвинените са и 5-ма служители на Държавен фонд "Земеделие", който е основният разпоредител на евросредствата за сектора у нас. Антикорупционната комисия запорира имущество за над 134 млн. лв. на алкохолния бос. Днес се очаква Специализираният съд да гледа мерките на двама от заподозрените - Миню Стайков и Марио Кръстев.

В началото на годината излезе и доклад на ОЛАФ за 2018г., според който у нас има няколко земеделски дружества, които в миналото са получавали еврофондове за дейността си и които сега са опитали да избегнат тавана за директни плащания за площ като създават фиктивни фирми и получават повече средства. Преди няколко години беше въведен таван за помощите за единица площ с идеята да няма прекалено окрупняване и предпоставки за създаване на монопол. Обяснението за схемата е просто – създават се уж независими от основния бенефициент фирми или се отделят вече съществуващи. Но многократно адресът на такива фирми и на вече достигнал таван на плащанията бенефициент съвпадал, установили от ОЛАФ. А нанесените щети за бюджета на ЕС са около 10 млн. евро. Подробности за схемата можете да видите в ТАЗИ СТАТИЯ.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес