Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разпитват свидетели по делото за катастрофата с 20 жертви край Своге

18 октомври 2024, 11:26 часа • 317 прочитания

Софийският окръжен съд даде ход на второто заседание по делото за автобусната катастрофа край Своге, която стана на 25 август 2018 година и при която загинаха 20 души, предаде БГНЕС.

Подсъдим е шофьорът на автобуса – Григор Григоров, както и още петима души – изпълнителният директор на строителна фирма "Трейс" Бисер Иванов, началникът на асфалтовата база в Костинброд Светослав Трифонов, техническият ръководител на ремонта на пътя Иван Иванов, директорът на дирекция в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Стела Попниколова и строителният инженер от фирмата за надзор Михаела Томова.

Обвиненията срещу тях са за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице и на телесни повреди на други при катастрофата.

Още: За трети път върнаха на прокуратурата делото за катастрофата край Своге

Всички подсъдими се явиха в съда.

Съдията съобщи, че резервният съдебен заседател отсъства, но съдът не смята, че това е пречка.

Заседанието започна с разпит на свидетели.

Показания бяха дадени от свидетелите Румен Павлов и Антон Николов. Те бяха разпитини от прокурорите по делото и от адвокат Христо Ботев, който е защитник на шофьора.

Още: Четири години по-късно: Прокуратурата да си оправи обвинението за катастрофата край Своге с 20 жертви

Припомняме, че през август 2018 година автобус, превозващ членове на пенсионерски клуб от Световрачене, техни близки и приятели, излезе от пътя и падна в близка урва. Загинаха 20 души, а други 10 бяха ранени. Преди процеса да успее да започне на първа инстанция, обвинителният акт беше връщан три пъти на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения. Материалите по делото са около 270 тома, включващи разпитите на над 100 свидетели и десетки експертизи.

Още: Започва процесът срещу бивши шефове на АПИ за катастрофата край Своге

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес