Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкриха имената на полицейските служители, които бяха задържани при операция на СДВР

30 март 2016, 14:01 часа • 2070 прочитания

Божидар Милев и Николай Апостолов са двамата полицейски служители, които бяха задържани при операция на СДВР. Това стана ясно след брифинг на Румяна Арнаудова, говорител на Главния прокурор на Р България. "СГП е образувала досъдебно производство през месец февруари т. г. по подаден сигнал от студент от град София, който е уведомил, че полицейски служители го изнудват, изисквайки от него да извършва престъпни деяния", заяви Арнаудова. По думите ѝ, е започнало разследване за получаване и искане на подкуп чрез злоупотреба със служебно положение от полицейски служител, а началото на разследването е 12 февруари т. г.

Използвани са СРС-та и по първоначална информация е ставало дума за един полицейски служител, като в рамките на разследването се събират доказателства и за други престъпления, а именно наркоразпространенние, организирано и осъществявано от полицейските служители. Арнаудова разказа, че в края на 2015 г. полицейски служители, единият от които е задържан вчера, са влезли в студентско общежитие, извършили са претърсвания и са намерили наркотици, които студентите са държали.

Студентът, който е подал сигналът, е бил отведен в районното, където му е оказан психически и физически натиск, нанесени са му много удари и е бил заплашван, че ако не съдейства и не работи за тях, ще направят така, че той да получи обвинение, прокуратурата да го задържи и да му съсипят живота. В рамките на това задържане, за което няма никакви официални документи, лицето е имало в себе си 337 лв. Полицейският служител е взел 330 лв. от тези пари и е заявил, че за да го освободят, студентът трябва да им обещае общо 1000 лв. След това свидетелят е бил освободен и открит на следващия ден от полицейския служител - Божидар Милев, на 24 години. Милев е получил уговорените 670 лв., а след това е имало и други срещи, в рамките на които Милев е обяснил на свидетеля, че следва да разпространява наркотични вещества на територията на "Студентски град", обещавал му е и двукратно е предоставял възможност на свидетеля да получи наркотични вещества, поискал е 300 лв. седмично да му бъдат предоставяни, за да го покровителства.

Така свидетелят 4 пъти е давал по 300 лв. всяка седмица. Когато Милев е поискал и да се намират момичета, които да бъдат и наркоразпространители и проститутки, студентът е подал сигнала. Има няколко документирани срещу между Милев и свидетеля и се виждат не само искането и получаването на подкупа, но е и предоставял информация кои са автомобилите на полицейските служители и кои са цивилни, както и друга предупредителна информация. В рамките на разследването се появява вторият полицейски служител Николай Апостолов, първоначално представен като приятел на Божидар Милев, а после като лице, което контролира наркоразпространението в центъра и с което трябва да общува студентът, за да организират наркоразпространение в района на Народния театър.

Има документирани срещи и с Апостолов, който се представя като човек, който отдавна е в този бизнес и като работещ за Златко Баретата, Митьо Очите и други и който на 12 март е предал наркотично вещество на студента и е уговорил и сумата за продажба. Предоставил е на студента 1 грам марихуана и 1 грам пико в опаковки от шоколадови яйца и в същия вид свидетелят ги е предал на следователя като доказателства. Между свидетеля и Николай е имало уговорка полицаят да получава по 60 лв. от разпространението на наркотиците. Апостолов е искал студента да направи собствен кръг от наркоразпространители, обяснявал му е как да се случи това и давал съвети, че е добре в тази група да участва и момиче.

Препоръчвал му е и да намери момичета, които да работят като проститутки, а клиентите щял да осигурява полицейския служител. Апостолов е предлагал свидетелят да закупи семена за марихуана и да намери апартамент, където тя да се отглежда и след това да се разпространява, като е заявил, че той самият ще заплати разходите.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес