Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първанов е категоричен, че няма отношение към финансирането на разузнаването

24 март 2014, 11:41 часа • 7330 прочитания

Освобождаването на медицинските сестри от Либия беше посочено от лидера на АБВ и президент на България Георги Първанов като един от големите успехи на разузнавателната служба по време на свидетелските показания, които Първанов направи по делото срещу бившия шеф на разузнаването генерал Кирчо Киров.

Според Първанов "по времето на Киров службата е била засилена и е имало успешни действия. Президентът от периода 2002 – 2012 година подчерта, че "той лично никога не е имал отношение към финансирането на службата, още по-малко пък към детайли за конкретни акции", предаде БГНЕС.

Георги Първанов е един от четиримата свидетели по делото срещу генерал Киров, които дават показания днес пред Военния съд. Другите са бившият вътрешен министър Румен Петков, Димо Гяуров и генерал Бриго Аспарухов.

Пред военния съд генерал Киров ще се защитава по обвинение за присвояване на бюджетни средства. Прокуратурата твърди, че за периода 2007-2011 г. Киров е присвоил общо около 5 милиона лева, като парите били във валута - долари и евро. За улесняване на присвояването Киров, в кръга на своите правомощия, съставил над 1000 официални финансови документи, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес