Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пуснаха на свобода шефа на TAD Group срещу 100 000 лева

31 юли 2019, 19:55 часа • 5276 прочитания

Специализираният съд измени мярката за неотклонение на собственика на TAD Group Иван Тодоров от "задържане под стража" към "парична гаранция" в размер на 100 000 лева. Тодоров трябва да внесе гаранция до 10 дни.

Според съдиите свидетелските показания по делото не касаят обвинението, което е повдигнато на Тодоров. Няма и никаква опасност той да се укрие, защото въпреки знанието, че е с обвинение, се е прибрал в България и е съдействал на разследването. Няма опасност и да извърши ново престъпление. 

От прокуратурата не коментираха решението, а Тодоров трябва незабавно да бъде пуснат на свобода.

Тодоров беше задържан вчера сутринта, веднага след като кацна на летище София. Той беше задържан в следствието на спецпрокуратурата, за да му бъде повдигнато обвинение в подбуждане към кибертероризъм. Максимално допустимият срок за задържане при такива обстоятелства е 72 часа.

Заедно с него обвинени за кибертероризъм са и подчинените му Георги Янков и Кристиян Бойков. Те са на свобода срещу гаранции от по 20 000 лева.

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест на Тодоров с мотива, че ако е на свобода, той може да се укрие и да попречи на разследването.

Решението подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативния съд.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес