Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проверки на асансьори в частни сгради може да има само след изричен сигнал

21 август 2014, 07:00 часа • 21240 прочитания

Оповестената шумно проверка на асансьорите в цялата среда е на път да се окаже пълен провал, защото в жилищни сгради с частна собственост проверка може да се прави само след сигнал. Засега инспекторите от Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН) проверяват изцяло обществени сгради. Със задачата трябва да се справят 90 служители на агенцията, пише в. „Сега”.

Вчера в София бяха проверени асансьорите в обществена сграда и в два жилищни блока по жалби на обитателите им. Проверяващите не откриха сериозни нарушения. Единствено в блока в кв. "Надежда", в блок на ул. „Бели Дунав” се констатираха нередности - технически и в документацията. Асансьорът в този блок работи едва от миналата година, но дава много дефекти - засяда много често, в първите няколко месеца по няколко пъти на седмица в него се озовават блокирани хора. Поддържащата фирма се отзовава всеки път, но проблемите продължават, има "плашещи" шумове и вибрации, разказаха хората от блока.

След проверката инспектор Михаил Попов успокои хората, че асансьорът им е безопасен. Той обаче поясни, че шахтовата и кабинната врата не са захванати една за друга добре, поради което има опасност да се изкъртят кабинните врати.

Междувременно продължават да излизат подробности относно станалата преди два дни асансьорна авария на „Цариградско шосе” 103 в София. Само преди година едно от двете въжета на асансьора-убиец се е скъсало и е било подменено. Не е ясно как и защо тогава никой от техниците не е видял несъответствието. Нарушението не е забелязано и през 2012 година, когато под надзора на "НБ Лифтконтрол" "Витоша лифт" е направила основния технически преглед. Това поставя въпроса дали техническите прегледи не са чисто фиктивни, както твърдят запознати с бранша. Шефът на държавната агенция Стефан Цанков заяви многократно, че проверките се правят формално.

Софийската градска прокуратура е образувала разследване за причиняване на смърт и телесна повреда по непредпазливост. Делото се води срещу неизвестен извършител и все още е на много ранен етап. Ако някога разследването стигне до обвинения и съд, виновните за причинената смърт и телесна повреда могат да получат до 6 години затвор. Проблемът при тези дела обикновено е намирането на експерти, които на практика трябва да дадат заключение срещу колегите си. Делото за рухналия асансьор в АГ болницата "Майчин дом" например още се точи на първа инстанция. Не е изключено, докато се мотае по инстанциите, да изтече давността. Инцидентът, при който пострадаха 8 души, 6 от които жени в напреднала бременност, стана на 2 март 2010 година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес