Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Промяната във войната по пътищата - явно трябва по-високи глоби и за домашни животни

24 юни 2019, 07:55 часа • 1628 прочитания

Търсим начин за по-висока отговорност за стопани на домашни животни, излизащи на пътя. Това заяви Малина Крумова, директор на новата Агенция за безопасност по пътищата, която е 12-тата такава агенция.

Крумова коментира темата пред Нова телевизия след като трима младежи пострадаха на пътя Кърджали – Хасково, блъскайки се в стадо биволи. Шофьорът е в най-тежко състояние – с опасност за живота.

Оказа се, че при такива случаи глобата за собственика на животните е 100 лева. "За да се промени законодателството на практика, се изисква сериозен анализ и да бъдат разгледани три закона", обясни Крумова.

Според автомобилния състезател Румен Дунев, е необходимо да се оправи пътната инфраструктура, да се промени поведението на шофьорите и да се съблюдава по-сериозно техническото състояние на автомобилите. Той даде и идея за съпричастност при шофьорите – те да си присветват с фарове, за да има мисъл за другия и за да си мислят по-буйните шофьори, че всъщност има полицаи. Припомняме, че присветването с фарове е универсален знак за присъствие на полицаи.

Дунев даде и съвет на Крумова - администрацията да отвори Facebook и да види сигнали за опасни места по пътищата, където стават трагични инциденти.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес