Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата се самосезира за незаконните погребения

02 юни 2022, 16:29 часа • 3067 прочитания

Софийска градска прокуратура се самосезира по реда на надзора за законност по повод данните за незаконни погребения.

На 2 юни в сайта на обвинението бе съобщено, че СГП се е задействала на 31 май относно незаконните тропополагания в землището на с. Клисура, район Банкя. 

"Данните са разкрити по наказателно производство, наблюдавано от Софийска районна прокуратура и добило широк обществен отзвук. В хода на разследването по досъдебното производство са разкрити общо 13 трупа на лица. Наличните данни за нарушени граждански права в този случай обуславят необходимостта от намесата на прокуратурата и по реда на надзора за законност", съобщават от обвинението.

Предстои да се извърши комплексна проверка, като се предприемат всички необходими действия и се изпълнят дадените от СГП указания. По случая са изискани материалите от наказателното дело, наблюдавано от СРП, и ще се възложи проверка на Столичния инспекторат.

Резултатите следва да бъдат докладвани на СГП и събраните материали да бъдат анализирани от прокурора, за да се прецени необходимостта от предприемане и на други мерки по реда на надзора за законност. "За резултатите от проверката обществеността ще бъде информирана", пишат от прокуратурата.

Припомняме, че на 25 май бяха открити 7 трупа в района на Банкя, а няколко дни по-късно стана ясно, че са намерени още 6. Полицията задържа 51-годишния погребален агент Георги Енев, който е обвиняем за извършване на незаконните погребения. Той остава в ареста за постоянно.

Според прокуратурата Енев вземал от роднините на починали по 1000 лева за извършване на кремация, но е обвинен, че не я е осъществявал, а вместо това заравял труповете. На 31 май прокурор Невена Зартова от Софийската районна прокуратура обяви, че получават още сигнали за неизвършени кремации. До дни трябва да стане ясен резултатът от проверка на постъпилите тела в софийския крематориум до 3 г. назад.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес