Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата поиска над 22 години затвор за Георги Семерджиев (СНИМКИ)

21 април 2023, 14:56 часа • 6508 прочитания

Прокуратурата поиска 22 години и половина затвор за Георги Семерджиев за катастрофата на бул. "Черни връх".

По обвинението за убийство по непредпазливост прокуратурата поиска от съда да наложи присъда от 15 години затвор. Предвид факта, че Семерджиев има съдебно минало и е обвиняем за общо пет престъпления, обвинението поиска увеличение с една втора.

ОЩЕ: Георги Семерджиев бил с близо 50 нарушения на пътя - общо 17 пъти са му отнемали точки

Към общото най-тежко наказание съдът поиска да бъде наложена и глоба от 2000 лева. Според държавното обвинение Семерджиев е обществено опасен, а деянията му показват явно незачитане на правовия ред в държавата.

Софийската градска прокуратура твърди още, че експертизи, свидетелски показания и огледи доказват, че именно Семерджиев е шофирал във фаталната нощ на 5 юли 2022 г.

Адвокат Пламен Димитров, който представлява роднините на Хариет, която загина при катастрофата на "Черни връх", поиска от съда максималната присъда от 20 години затвор за убийство, както и обезщетение на стойност 250 000 лева за петима нейни роднини за причиняване на болка и страдание.

В своя защита Семерджиев разказа, че не бил управлявал автомобила в момента на катастрофата, а друг човек. Пред съда той каза, че в колата е пътувал с две момичета. По думите му, едното е карало, той седял на предната седалка, а другото момиче зад него.

"Тръгнахме от паркинга на "Макдоналдс" и той управлява няколко минути до инцидента. В колата бяхме шофьорът, аз и още две момичета. Аз включих полицейската лампа, за да караме по-спокойно, защото всеки като види полицейска кола ще спре. Виждах светофара и казах на шофьора да намали, но той не намали. Очаквах таксиметровия шофьор да спре, но той не го направи. Спомням си преминаването на кръстовището и след това нещо не си спомням. Спомените ми се върнаха вкъщи, когато се събудих сам. Помня, че влязоха полицаи. Бях без дрехи. Бутнаха врата и влязоха полицаите. Не си спомням аз как съм влязъл. Никога не съм употребявал наркотици", разказа Семерджиев.

За вечерта на катастрофата на 5 юли, Георги Семерджиев нямал спомени.

"Имам спомени до инцидента. Може би управлявах "Ауди"-то с немска регистрационна табела. Имам от къде да я взема, не е издадена от надлежен орган. Правя снимки на коли, които давам под наем. И, за да изглежда, че имам повече коли, ползвам тази табела. Знаех, че ме издирват заради спирането в Студентски град, разбрах от мои източници. Не съм употребявал наркотици в деня на катастрофата, както и предните дни. Във въпросното "Ауди" не съм пренасял наркотици. Може да съм возил познати, които употребяват наркотици, но не знам конкретно кой. Колите се дават рент-а-кар и може някой да ги е оставил", каза още той.

Обвиняемият обясни, че имал шофьорска книжка от Швейцария. "Не помня коя година се явих на изпит там. Нямам българска шофьорска книжка. Мисля, че в Цюрих ми издадоха книжка. Вероника Никифорова беше с мен и видя как ми издават книжката, ние бяхме заедно. Човек ми я даде в Швейцария тази книжка. Това беше отдавна и не мога да се сетя къде точно. Представи се за длъжностно лице", каза той, цитиран от БНТ.

Обвиняемият каза още, че не е виждал показаните му на снимки наркотици, намерени в автомобила му.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес