Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата подхвана Божков по още една линия - заради вила "Аглика"

23 юни 2020, 11:35 часа • 6191 прочитания

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на място и по документи, на строеж на вила "Аглика", намираща се в природен парк "Витоша", относно спазване на всички нормативни изисквания на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и подзаконовите нормативни актове по прилагането му и другите нормативни актове по устройство на територията.

От ВАП казват, че Специализираната прокуратура ги е уведомила, че на вила "Аглика" са извършени ненужни преустройства

ВАП възлага на ДНСК да провери поотделно и комплексно строителния процес по евентуално извършвани преустройства. Следва да се проведат огледи на място като се изискат и всички относими данни, включително статут на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове. По време на проверката е необходимо да се проследи целия инвестиционен процес, включващ всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж (ако има такова) с изискванията на нормативните актове, както и допуснати ли са нарушения.

В случай, че при проверките са констатирани данни за престъпления от общ характер, следва да се предприемат действия по реда на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), като за всеки отделен случай трябва да се уведоми ВАП.

Новината идва, след като на 19 юни (петък) вестник "Капитал" излезе с голям репортаж за някои апетитни имоти и вили на Витоша. Основен акцент е как част от парк "Витоша" е станала частна зона, за резиденции на хора като Делян Пеевски, Васил Божков, Румен Гайтански-Вълка, Калин Пешов, едно от лицата на "Главболгарстрой", Тодор Батков и т.н. Всъщност, Вълка наскоро наема за срок 10 години почивната станция на Министерството на земеделието, която ремонтира.

Вила "Аглика" е имот, чийто собственик сега е Васил Божков. Вилата е построена за Тодор Живков. Сега имотът е запориран.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес