Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокопиев, Дянков и Трайков невинни по делото за приватизацията на ЕVN

28 юни 2020, 16:15 часа • 5662 прочитания

Иво Прокопиев и бившите министри от първия кабинет "Борисов" Симеон Дянков и Трайчо Трайков са обявени за невинни от Специализирания наказателен съд, информира БГНЕС. Те бяха обвинени в приватизация на занижена цена на държавния дял в ЕVN през 2011 г. Съдът оправда бизнесмена Иво Прокопиев, бившия финансов министър Симеон Дянков, бившия икономически министър Трайчо Трайков за продажбата на 33% държавен дял от електроразпределителното дружество. Не стават ясни обаче подробните мотиви за взетото решение.

Пред Темида собственикът на "Икономедиа" Иво Прокопиев е заявил, че обвинението му е нелепо. По думите му, той просто е изразил мнение на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а "свободното изразяване на мнение е основно човешко право“. Става въпрос за мнение относно приватизацията на миноритарния дял. Според прокуратурата, с това мнение Прокопиев подтикнал Дянков към престъпление - продажба на акциите на занижена цена.

Симеон Дянков пък се включи от САЩ чрез видеовръзка в съда. Той отрече да е извършил престъпленията, за които е обвинен и също като Прокопиев помоли да бъде оправдан. Дянков бе категоричен, че винаги е работил честно. Трайчо Трайков се обърна към съдебната власт с думите, че обвинението към него е несъстоятелно, тъй като решението на правителството за приватизацията по онова време е било добро и той го е изпълнил.Според него пряка отговорност за постигнатата цена и избрания инвестиционен посредник "Булброкърс" в сделката за акциите в ЕВН носи тогавашният председател на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и сегашен министър на икономиката Емил Караниколов.

Според прокуратурата, държавната хазна е загубила от сделките около 21 000 000 лева. Другите обвиняеми по делото са Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев, които също отрекоха да имат вина и настояха да бъдат обявени за невинни.

Още по темата, може да си припомните - ТУК.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес