Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предлагат домашното насилие да се криминализира

02 октомври 2017, 20:28 часа • 4397 прочитания

Домашното насилие и преследването да се наказват със затвор. Предложението е на работна група към Министерството на правосъдието.

Според предложенията Законът за защита от домашното насилие ще включва и насилие заради половата идентичност или сексуална ориентация.

А в Наказателния кодекс ще се предвиди затвор дори и за преследване – чрез телефонни обаждания и есемеси например, съобщава bTV.

На горещата телефонна линия на фондация „Анимус” около 2 хил. пострадали търсят помощ всяка година. Най-много са жертвите на домашно насилие, повечето от тях са жени.

В Европа всяка четвърта жена е жертва на някакво насилие, а България по този показател е в средата на класацията според изследване сред 1500 жени, което означава, че сме по-добре спрямо държавите от Африка и Латинска Америка, коментираха от фондацията.

Според европейски стандарти на 10 000 жители трябва да има едно място за подслон на хора, преживели домашно насилие, а в София има само един такъв център с осем места, който се управлява от "Анимус".

Общо в страната само в десет града има кризисни центрове, като те не са разположени равномерно по областите. Например в Ловеч няма център и пострадалите трябва да търсят място в Плевен, така е и в Сливен, където възможността за настанява на пострадали от този град е в Стара Загора и Бургас, ако има свободни места.

От фондацията допълват, че е мит, че домашно насилие има само сред бедните и социално слаби хора - има и много случаи на тежък тормоз в по-богати семейства.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес