Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пожарът в "Дунарит" възникнал от фабричен дефект в оборудването, смята ръководството на завода

29 септември 2019, 08:15 часа • 2087 прочитания

Пожарът във военния завод "Дунарит" е напълно изгасен и няма опасност за населението, но все още не са ясни причините за възникването на огъня.

Най-вероятно това е фабричен дефект в оборудването, смята ръководството на завода. Разследващите обаче все още нямат версия, защото не са влизали на територията на цеха, съобщава Нова тв.

Денонощното наблюдение на завода продължава до понеделник. Очаква се тогава разследващите да пристигнат, за да установяват причините за пожара.

Лабораторията на регионалната екоинспекция не е измерила замърсяване на въздуха и хората в околните населени места са спокойни.

„Няма опасност за населението. Районът е под наблюдение от дрон. До понеделник сутринта хората няма да имат достъп до завода. Няма установено замърсяване на въздуха”, заяви Галин Григоров, председател на Щаба за борба с бедствия и аварии в Русе.

"Щетите са основно по сградата и част от оборуднаването в нея", обясни изпълнителния директор на "Дунарит" Петър Петров.

В петък стотици работници бяха евакуирани заради избухването на пламъци в едно от най-големите военни предприятия у нас. Районът на километри от „Дунарит” също беше отцепен. Заради опасността от взрив обаче най-притеснени бяха жителите на близкото село Николово. Децата от детската градина и училището бяха изведени още в петък по обяд. А спомените на възрастните се върнаха към унищожителния взрив в завода от март 93-та.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес