Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пловдивски полицай и негови приятели на съд за измама заради пиян шофьор

18 юли 2023, 17:13 часа • 1405 прочитания

Заради измама 42-годишен полицай от Пловдив с инициали А.Г. отива на съд заедно с 38-годишния му приятел С.Х. като подбудители и помагачи. 23-годишният И. Ч. пък ще бъде съден като извършител.

Полицаят и съучастникът му склонили и улеснили И.Ч. да опита да заблуди застрахователно дружество, с цел да набави за другиго имотна облага и с това да му причини имотна вреда в размер на 84 021 лева.  

Инцидентът е станал на 14-ти срещу 15-ти декември 2021 г., съобщават от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Собственикът на лек автомобил „Мерцедес“ С.Х. бил в компанията на двама свои приятели, с които употребили алкохол в Първомай. Сред тях бил и полицейският служител от ОД на МВР в Пловдив, който не бил на работа по това време. Той дал колата на третия мъж от компанията, за да се прибере.  В ранните часове обаче край село Поповица пияният шофьор изгубил управление и се преобърнал в крайпътна канавка.

След като разбрал за катастрофата, полицаят посъветвал С.Х. да замени водача на автомобила, за да получи застрахователната премия на скъпия автомобил. По закон, ако се установи, че е предизвикано пътнотранспортно произшествие от шофьор, употребил алкохола, застраховка не се изплаща.

На мястото бил заведен 23-годишният младеж, който пред полицаите се представил за водач на катастрофиралия автомобил и поел вината за произшествието. Спрямо него се води отделно досъдебно производство в Районна прокуратура – Пловдив.

Впоследствие са подадени документи в застрахователното дружество за изплащане на застраховката КАСКО, като изчислените щети по автомобила са оценени за 84 021 лева. Сумата не е платена след разкриването на опита за измама.

Спрямо полицая, участвал в схемата, е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 3000 лв. а спрямо собственикът на автомобила гаранцията е 10 000 лв.

Още от Пловдив: 

Заради спукан водопровод: Хиляди жители на Пловдив са без вода

Всеки пети автобус в Пловдив е без климатик

Безплатни УНГ прегледи в "УМБАЛ-Пловдив"

 

 

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес