Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пленумът на ВСС не номинира председател на ВАС

24 октомври 2024, 10:28 часа • 319 прочитания

Няма постъпила кандидатура за председател на Върховния административен съд (ВАС) към днешна дата.

Това обяви на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев, предаде БГНЕС.

Като първа точка в дневния ред бе предвидено внасянето на предложения на кандидатури за избор на нов председател на ВАС.

Още: ВСС с нов опит за председател на ВАС

Следващите дати, на които могат да се правят номинации за председател на ВАС, според приетия времеви график, са 31 октомври, 7 и 14 ноември.

БГНЕС припомня, че ВСС откри процедурата за избор на председател на ВАС на 17 октомври. 15 от магистратите гласуваха "за" откриването на процедурата, а трима се обявиха "против" – това бяха председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова, Атанаска Дишева и Олга Керелска.

Още: Борислав Сарафов подаде във ВСС концепцията си за развитие на прокуратурата

Предложения за председател на ВАС, според Закона за съдебната власт (ЗСВ), могат да правят поне трима от членовете на Съдийската колегия на ВСС, министърът на правосъдието и Пленумът на ВАС, като е необходима подкрепата на 17 от кадровиците, за да бъде избран нов председател на ВАС. Министърът на правосъдието Мария Павлова обяви обаче, че няма да номинира кандидат. 

Към настоящия момент председател на ВАС е Георги Чолаков, чийто мандат изтича на 22 ноември 2024 г. След изтичане на неговия мандат ВСС следва да определи изпълняващ функциите председател на ВАС.

Още: "Той е един от нас": Следователите искат Сарафов за главен прокурор

Датата, определена за гласуване на нов председател на ВАС, е 20 март 2025 г. 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес