Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От 200 000 на 100 000 лева намалиха гаранцията на бившия ректор на МУ

28 октомври 2019, 16:00 часа • 2848 прочитания

От 200 хиляди на 100 хиляди лева намалиха наложената парична гаранция на бившия ректор на Медицинския университет академик Ваньо Митев, с по ½ бяха намалени и гаранциите на останалите петима подсъдими по делото, което е за ръководене на организирана престъпна група, заради нерегламентиран проем на чуждестранни студенти. Сред подсъдимите е и иракчанин с британско гражданство. За пълно отпадане на паричните гаранции или намаляване пледираха защитниците, но прокуратурата поддържаше да останат непроменени. Съдията определи размерът им като „неоправдана репресия“ и затова прецени да бъдат преполовени. Това бе решено в разпоредително заседание на Специализираният наказателен съд.

Заради неточности в обвинителния акт, съдът прекрати съдебната фаза на наказателното производство и върна делото на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснатите съществени процесуални нарушения. Съдията се мотивира, че извършените деяния следва да бъдат конкретно посочени от обвинението. „Посочването на нарушенията в недостатъчна конкретика и яснота затруднява защитата на обвиняемите лица“, отбеляза съдията и подчерта, че всеки обвиняем трябва да е наясно в какво точно се обвинява, за да може да организира адекватно защитата си.

Съдът прецени, че обвинителният акт следва да бъде преведен от прокуратурата и отмени взето решение за извършване на превода от съда. Тъй като преводът е извършен, но не е заплатен, фактурата ще бъде изпратена на специализираната прокуратура за извършване на плащането от органа, който следва да извърши превода, реши съдът. „Обвиняем, който не владее български език има право на устен и писмен превод. Актът, с който се инициира образуването на наказателно производство е обвинителният кат, който като изхождащ от прокуратурата е логично да бъде преведен от нея“, поясни съдията.

Другото водено дело срещу бившия ректор на МУ акад. Ваньо Митев бе за безстопанственост и неизгодни сделки, по което той бе оправдан.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес